Achtergrond

Steeds meer studenten beleggen. Ben je een sukkel als je het niet doet?

Foto: Kees Rutten
Foto: Kees Rutten

Bijna de helft van de jeugd belegt en ruim een kwart ‘doet aan crypto’. Hoe werkt dat precies? Moet je er veel verstand van hebben om winst te maken? Doen HU-studenten het veel? En ben je een sukkel als je het niet doet?

‘Finfluencer’ (financiële influencer) Tim Kraai (30) heeft 40.000 volgers op YouTube en belegt sinds een aantal jaar. ‘Beleggen is niet voor oude grijze mannen’, meent hij. Voor studenten wel dan?

Aandelen, obligaties, cryptomunten: voor velen klinkt het nog steeds als geheimtaal Kraai: ‘Als je een aandeel koopt, koop je een stukje bedrijf. Je hebt dan soms ook recht op een stukje winst. Je inleg kan minder waard worden wanneer het slecht gaat met het bedrijf.’ En obligaties? ‘Dan leen je je geld aan een bedrijf of overheid en krijgt er rente voor terug.’ Ten slotte heb je nog cryptomunten, waar tegenwoordig veel reclames over zijn: een soort digitale munt.

Massaal aan het beleggen…
Beleggen is in opkomst onder jongvolwassenen van 18 tot 30 jaar. Dat blijkt uit recent onderzoek van Rabobank en Nibud. 42 procent van de jongvolwassenen belegt. 31 procent van de jongvolwassenen belegt in aandelen en obligaties, en 27 procent van de jongvolwassenen belegt in cryptomunten. Van de jongeren die beleggen, doet 85 procent dit om vermogen op de bouwen. 56 procent ziet het beleggen als een hobby.

‘Dat steeds meer studenten beleggen is een logisch gevolg van de huidige economische situatie’, zegt Kraai. ‘Jongeren krijgen geen of zelfs een negatieve rente hun spaargeld.’ Daarnaast kunnen veel starters geen huis kopen, verdienen ze teveel voor sociale huur en te weinig voor een hypotheek.

Is het gevaarlijk om te beleggen? Risico’s gaan hand in hand met het rendement, vertelt Kraai. ‘Het hangt af van het bedrijf waarin je geld investeert en van de vorm van beleggen. Obligaties zijn het veiligst, maar je potentiële rendement is dan ook laag. Investeren in cryptomunten is het meest risicovol, omdat de waarden sterk wisselen.’

Langzaam rijker

De Amerikaanse dertiger Glauber Contessoto zegt miljonair te zijn geworden door de crypto Dogecoin. En de 23-jarige Erik Finman beweert miljonair te zijn geworden door Bitcoins. Zijn investering van duizend euro is inmiddels 4,3 miljoen waard, volgens Business Insider.

Die succesverhalen doen het goed, maar volgens Kraai zijn het de uitzonderingen. ‘Je hoort alleen de succesverhalen, maar daar tegenover staan de mislukkingen. Om van duizend euro miljoenen te maken, moeten er gekke dingen gebeuren. Naast geluk, heb je kennis en geduld nodig.’

De website van Kraai heet ‘LangzaamRijker’, en dat is niet voor niks: ‘Je moet geduld hebben bij het beleggen. Wanneer je als student start met aandelen, kun je rond je zestigste wellicht eerder met pensioen.’ Volgend jaar een auto kopen van je beleggingswinst? Dat zit er volgens Kraai niet in. ‘Jongeren denken dat ze slapend rijk kunnen worden, maar zo werkt het niet.’

HU’ers die beleggen
Trajectum vroeg aan Instagram-volgers of zij ook beleggen. Wat bleek: 30 van de 128 studenten doen het: bijna een kwart dus. 64 procent van de ondervraagden belegt in aandelen of obligaties: ‘Het geld staat anders maar doelloos op mijn spaarrekening’, reageert een student. 36 procent van de ondervraagden belegt in bitcoins: ‘Ik doe het voor de lol en heb er nog nooit winst mee gemaakt’, reageert iemand. Student Toby (19) is fel tegen crypto’s: ‘Het is niks in mijn ogen, mensen wanen zichzelf rijk. Er is te weinig controle over de waarde, al helemaal als het als gewoon betaalmiddel gebruikt gaat worden. Als kansspelletje is het prima, maar niet meer dan dat.’ 

Beleggen vereist kennis: jezelf inlezen voordat je begint is onmisbaar, volgens Kraai. ‘Het gaat erom dat je het hele plaatje snapt en weet waar je mee bezig bent. Bij de één duurt dat enkele weken, de ander zal na maanden nog steeds niet goed begrijpen hoe de financiële wereld in elkaar zit.’

Boekentips van Kraai (voor de beginner):

– Rijke Pa, Arme Pa van Robert Kiyosaki. Een boek om het financiële systeem beter te begrijpen en jezelf financieel te ontwikkelen.
–  Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse. Een boek waarin in 7 stappen wordt uitgelegd hoe je simpel en succesvol kan beleggen.

Plezier

En een paar tientjes inzetten op crypto, gewoon voor de lol? ‘Als je doel is om te leren begrijpen hoe crypto werkt en als je bereid bent om geld te verliezen, kan het geen kwaad’, vindt Kraai. Hij vergelijkt het met een uitstapje naar het casino. ‘Als je vijftig euro meeneemt om een leuke avond te hebben, zonder winstoogmerk is het prima.’

Slapend rijk worden zit er dus niet in, tenzij je zin hebt om jaren te wachten en jezelf er heel goed in te verdiepen (lees: uren en uren te lezen). En dan nóg moet het geluk je bijstaan.

Ben je een sukkel als je niet belegt? Valt misschien wel mee.