Studenten en hun Centen

Mitchell (25): ‘Bij mijn ouders woon ik gratis en goed’

Illustratie: Lamiae El Hajjaji

In deze serie kijken we in de portemonnee van HU-studenten. Mitchel (25) is net afgestudeerd aan de opleiding Accountancy.

Maandoverzicht van Mitchell:
Belangrijkste inkomsten: 2.600 euro netto (baan)
Uitgaven: 720 euro (500 vaste lasten zoals boodschappen. sportabonnement, telefoonabonnement, zorgverzekering, 150 eten)

‘In mijn studententijd werkte ik 24 uur per week als hulp-accountant bij een accountantskantoor. Daarmee verdiende ik maandelijks 1.200 euro. Ik studeerde deeltijd Accountancy, 2 dagen per week.
In de zomer studeerde ik af en sinds oktober werk ik bij de Auditdienst Rijk in Den Haag. Daar werk ik 40 uur per week en verdien ik netto 2.600 euro per maand. Auditdienst Rijk is de onafhankelijke, interne accountant van de Rijksoverheid. Ik ben onderdeel van het controleteam op het Ministerie van Defensie. We controleren of hun uitgaven voor bijvoorbeeld de Koninklijke Marine of de Koninklijke Landmacht rechtmatig zijn. We gaan in feite na of ons belastinggeld op een juiste manier besteed wordt.’

Midden in de nacht opstaan

‘Mijn dagen zijn lang. Om 5 uur gaat mijn wekker, 50 minuten later pak ik de trein. Ik sport, nog voor werktijd, bij Defensie. En ik ben om 19 uur weer thuis. Onderweg lees ik in de trein. Ik lees graag politieke boeken en koop 4 keer per jaar een hele stapel. Laatst kocht ik 4 boeken, dat kostte me 120 euro. Een boek ging over de geschiedenis van het liberalisme en een ander over Thorbecke.’

‘Mijn team bestaat uit 80 collega’s en iedereen controleert zijn eigen onderdeel. Van betaalproces, uitgaven tot bijvoorbeld aangegane verplichtingen.
Werken in Den Haag vind ik gaaf. Ik vind politiek interessant en kom wel eens een minister tegen. Later zou ik ook in Den Haag willen wonen. Ik wil Kamerlid worden en als ik in de Haagse bubbel kom, rol ik daar misschien gemakkelijker in.’

Thuiswonen

‘Ik woon nu in Assendelft bij mijn ouders. Mijn broer van 28 woont niet meer thuis. Vroeger was het gebruikelijk om als student het huis uit te gaan. Nu is het, mede door de woningnood, normaler om thuis te blijven wonen. Waarom zou ik voor 800 euro per maand op een kamertje gaan wonen, terwijl ik thuis gratis woon? Ik ben geen type dat vaak uitgaat, ik vind dat al snel geldverspilling, en ik zit hier goed. Ik ruim mijn eigen kamer op en doe soms andere klusjes, zoals de badkamer schoonmaken of de trap opruimen.’

‘Omdat ik op mijn voeding let, eet ik niet mee met mijn ouders. Zij eten op z’n Surinaams, en dan is het tellen van calorieën niet altijd makkelijk. Ik doe aan mealpreppen. Eén keer per week, op zondag, kook ik voor mezelf voor de hele week. Afgelopen keer maakte ik pasta met kip. Ik zit nu in een fase waarin ik minder calorieën eet dan ik nodig heb. Zo val je af en word je droger.
Eigenlijk heb ik wel de leeftijd om uit huis te gaan. In de komende twee jaar ga ik misschien. Maar als het niet bevalt, ren ik wel weer terug.’

Studieschuld bij werk

‘Ik heb een studieschuld, maar niet bij DUO. Tijdens mijn studie werkte ik bij een accountantskantoor, zij betaalden mijn studie. Elke maand werd 1/50e deel door hun kwijtgescholden. Toen ik afstudeerde, ben ik bij de Auditdienst Rijk gaan werken omdat ik een nieuwe uitdaging wilde. De 3.400 euro studieschuld die mijn vorige werkgever nog niet had kwijtgescholden – van het totale bedrag van 8.000 euro- betaalt mijn huidige werkgever. Dat is normaal binnen accountancy, omdat ze zo personeel willen aantrekken.’

Sparen en beleggen

‘Er staat 15.000 op mijn spaarrekening. Tijdens de coronaperiode begon ik met sparen voor een auto. Ik heb er uiteindelijk geen gekocht, want parkeren als ambtenaar in Den Haag is lastig. Nu spaar ik voor een eigen inbreng bij het kopen van een huis.’

Illustratie: iStock

‘Daarnaast heb ik 6.000 euro belegd in aandelen en crypto, voor lange termijn. Het is nu nog maar 3.000 euro waard, maar ik ga het er voorlopig niets afhalen. Ik vind het leuk om te beleggen en te voorspellen welke bedrijven het goed gaan doen. In coronatijd was het interessant om te speculeren hoe organisaties van medische bedrijven het zouden doen, ook met de vaccins.’

‘Mijn moeder is zzp’er als verpleegkundige in de zorg en mijn vader is cateraar bij de KLM. Ze werken hard en ik heb dat ook meegekregen. Ik leef zuinig, maar het kan altijd zuiniger. Als ik mijn salaris gestort krijg, zet ik het direct op mijn spaarrekening. Alleen als ik het nodig heb, maak ik het over naar mijn betaalrekening.’

‘Tot en met vorig jaar wedde ik zo’n 5 uur per week op voetbalwedstrijden bij TOTO. Ik verdiepte me in opstellingen en eerdere uitslagen. Vanaf dit jaar wil ik minder gaan gokken. Ik doe het al vanaf mijn 17e, maar legde toen maandelijks een paar tientjes in. De laatste jaren zette ik gemiddeld 250 euro per maand in. Het was een hobby, ik vond de spanning leuk. Eén keer won ik 1.600 euro op een dag, de ander keer verloor ik 500 euro. Onderaan de streep heb ik de afgelopen 8 jaar zo’n 2.000 euro verlies gemaakt. Ik vind het het niet meer waard, en wil sparen voor een huis.’

‘Kan ik beter omgaan met geld omdat ik Accountancy heb gestudeerd? Ik ben wel meer met mijn financiële toekomst bezig dan leeftijdsgenoten. Zo heb ik de ambitie om geen gebruik te maken van AOW, want ik betwijfel of er over vijftig jaar nog pensioen is voor iedereen. Ik weet nog niet hoe ik dat ga doen, maar ik wil mijn geld gewaarborgd hebben.’