Achtergrond

Studenten over hun slaaptekort: ‘Ik slaap vijf á zes uur per nacht’

iStock

Studenten mogen dit schooljaar weer naar school: wakker worden en Zoom opstarten vlak voordat de les begint is geen optie meer. Sinds 25 september mogen nachtclubs en discotheken weer open tot middernacht. Studenten kunnen al ruim twee weken uitgaan, ook geen verbetering voor de nachtrust. Zijn ze nog een beetje wakker?

Kira (22) tweedejaarsstudent Social Work
‘Slaaptekort? Nee, ik slaap eigenlijk juist te lang. Als ik ’s ochtends geen school heb, dan kom ik ook mijn bed niet uit. Ik kan doordeweeks twee ochtenden per week uitslapen. Meestal ga ik ’s avonds slapen op het tijdstip wanneer ik moe word. Mijn streven is om altijd langer dan zeven uur te slapen. Een ritme opbouwen helpt hierbij. Dan word je ook moe op het moment dat het tijd is om te gaan slapen.’

Kira. Foto: Lucas Versteeg

Robin (17), eerstejaarsstudent docent Geschiedenis (‘Neeeee, geen foto!’)
‘Mijn slaaptekort vind ik nog te overzien. Het is niet extreem. Ik slaap minder nu er steeds meer coronaversoepelingen zijn. Vooral in het weekend merk ik dat: door het uitgaan heb ik in het weekend minder energie om dingen te kunnen doen. Doordeweeks probeer ik tussen twaalf en een uur te gaan slapen. Mijn wekker zet ik anderhalf tot twee uur voordat mijn eerste college begint.’

Jadirah (21), eerstejaarsstudent docent Geschiedenis
‘Ik heb een slaaptekort, ik slaap maar vijf á zes uur per nacht. Maar ik denk ook dat ik niet zoveel slaap nodig heb, het lukt me niet om langer te slapen. Tijdens de coronacrisis ben ik gestopt met mijn studie en ben ik gaan werken. Daardoor kreeg ik een vast ritme, elke dag moest ik om half zeven opstaan. Dit is sindsdien niet veranderd: ik word automatisch rond die tijd wakker. Dat vind ik fijn, ik krijg er energie van. Ik voel geen slaaptekort omdat er veel dingen te doen zijn. Dat klinkt gek, maar juist van dat niksen tijdens de strenge lockdown raakte ik vermoeid.’

Jadirah. Foto: Lucas Versteeg

Faiza (21), tweedejaarsstudent Social Work (‘Oei, moet ik ook op de foto? No thanks!‘)
‘Ja, ik heb echt wel slaaptekort. En daardoor voel ik me niet altijd even sterk. Mijn slaapritme nu is anders dan tijdens de strengste lockdown, al moest ik toen ook vaak vroeg opstaan omdat ik in de zorg werk. Door de online lessen kon ik opstaan om vijf voor negen en nu moet ik om half acht weg. Dat is wel even wennen. Ook mijn sociale leven is drukker, ik kan ’s avonds weer drankjes doen met vrienden. Dat draagt ook bij aan te korte nachten. Een oplossing voor dit probleem? Had ik die maar. Het is vast een combinatie van verschillende factoren.’

Sean (19), eerstejaarsstudent docent Geschiedenis
‘Iedereen zegt dat ik een slaaptekort heb, maar zelf ervaar ik het minder. Ik ben tevreden met een nachtrust van zes uur. Als het niet nodig is om meer te slapen, waarom zou ik dat dan doen? Ik ben ’s nachts juist graag wakker: ik rijd rond op mijn brommer en geniet van de rust als er niemand buiten is. Hoewel ik zelf een slaaptekort dus niet herken, weet ik dat het voor veel anderen wel een probleem is. Het leven als scholier of student neemt zoveel tijd in beslag. Je hebt nauwelijks tijd voor eigen dingen. Als je nog een leven naast school wil hebben, kun je vaak niet anders dan korten op je slaaptijd.’

Sean. Foto: Lucas Versteeg

Ook interessant: Video: Wat vinden studenten van Coming Out Day?