Henk Penseel was (onder andere) docent aan de HU en blogt sinds 2010 voor de Trajectum-site. Ditmaal: over het salaris van docenten, religie en het recht op staken.
In de mediterrane landen wordt meer en vaker gestaakt dan in ons land. Onze Nederlandse KLM-piloten hielden vorig jaar hun hart vast toen hun collega’s van Air France geen genoegen namen met de aangeboden salarisverhoging, terwijl de ‘Ollanders’ schoorvoetend akkoord waren gegaan.
Maar op dinsdag 27 juni gaan de leerkrachten van basisscholen eindelijk staken, al is het maar een uurtje. Vijf jaar geleden was er voor het laatst een protestactie in de Amsterdamse Johan Cruijff Arena. Cruijff leefde nog, maar hij was er niet bij in de Arena. Het ging toen om de voorgestelde bezuinigingen op passend onderwijs.
Het is zo frustrerend dat er vanuit het onderwijs al een halve eeuw lang dezelfde dingen geroepen worden, die de politiek riposteert met surrogaat oplossingen. Want echt rigoureus budgetten verhogen, dat durft men niet. Het zijn allemaal doekjes voor het bloeden, terwijl jaren later wel verhoogde budgetten moeten naar het bestrijden van crimineel gedrag onder jongeren, om maar een voorbeeld te noemen.
De rechtse regeringen roepen graag dat kosten voor de baat uitgaan, alleen pasten en passen ze dit niet toe in het onderwijs. Trouw spendeerde er op 9 juni een hoofdredactioneel commentaar aan met de simpele tussenkop ‘De oplossing moet vooral worden gevonden in het aantrekkelijker maken van het vak van leerkracht’.
De rooms-katholieke kerk begreep al in de achtste eeuw dat als je voldoende priesters wil hebben, dan moet je ze opleiden. Zo ontstonden de kloosterscholen. Een kleine tien eeuwen later kreeg ons land ook protestantse scholen. Terwijl in 1795, onder invloed van de Franse revolutie, kerk en staat in ons land gescheiden werden, duurde het tot de grondwet van 1848 dat er openbare scholen kwamen die voor iedereen toegankelijk waren. Maar er mochten ook katholieke en protestantse scholen opgericht worden.
In ons land zijn nog 1933 RK-basisscholen (ongeveer 30% van het totaal) met daarop 488.889 kinderen. Maar die zijn lang niet allemaal meer katholiek. Het geloof verwatert. In het Parool van afgelopen vrijdag een reportage over de kerken in Amsterdam, waarin een reclamebureau of een ander bedrijf zich heeft gevestigd.
Ik heb geen bezwaar tegen het verwateren van een geloof. De meeste traditionele geloven hebben door de eeuwen heen allemaal al water bij de wijn gedaan. Zo zie je ook niet-gelovige kinderen op confessionele scholen. Maar alle scholen krijgen met een tekort aan leerkrachten te maken. Onze politici moeten inzien dat je een lerarentekort alleen maar kan oplossen door de salarissen te verhogen en de werkdruk te verlagen.