Columns

To post or not to post over de oorlog

Marilène Vis. Foto: Kees Rutten

Marilène Vis (20) studeert Journalistiek aan de HU.

Als het nog niet duidelijk was geworden uit mijn afgelopen columns en aan de zin hierboven, ik studeer Journalistiek. Een van de dingen die ik de afgelopen jaren geleerd heb is dat er geen journalistieke handleiding is, waar duidelijk in beschreven staat wat ‘goed’ of ‘fout’ is. Hoewel er basisregels zijn over bijvoorbeeld bronvermelding en wederhoor plegen, voegt elke journalist zijn eigen normen en waarden toe aan zijn werk.

Een van de waarden die ik zelf heel belangrijk vind, is het nastreven van objectiviteit. Ik wil een nieuwsbericht kunnen lezen en na afloop zelf bepalen wat ik van de kwestie vind, zonder dat ik het gevoel heb dat ik in een bepaalde richting gestuurd ben. Als ik naar de podcast Haagse Zaken van NRC luister, heb ik geen idee heb wat de politieke voorkeur van de makers is. Dat geeft me de vrijheid om zelf te kiezen hoe ik ergens over denk.

Dat brengt me bij een gevoelig onderwerp, waar ik afgelopen weken voortdurend aan gedacht heb: de oorlog tussen Hamas en Israël. Net als de rest van de wereld, vind ik daar wat van. Ik volg het nieuws op de voet, bespreek het met mijn vrienden en familie, maar daar laat ik het bij. Laatst vroeg een vriendin waarom ik er nog niks over gezegd heb op sociale media. Ik brabbelde iets over objectiviteit en journalistiek, en dat niemand op mijn opvattingen zit te wachten.

Toch bleef haar vraag de afgelopen dagen door mijn hoofd spoken. Een groot deel van mijn medejournalistiekstudenten lijkt er namelijk totaal geen moeite mee te hebben, dus waarom ben ik er zo fel op tegen om mijn mening te delen op sociale media?

Online zie ik berichten die zeggen dat als je je niet uitspreekt, je aan de kant van de bezetter staat. Dus zelfs door niets te zeggen, zeg je al iets. Met dat in gedachten heb ik al meerdere keren op het punt gestaan om iets in mijn Instagram Story te plaatsen, maar telkens als ik op ‘post’ wil drukken, twijfel ik toch. Het brengt me keer op keer bij dezelfde vraag en ik ben benieuwd wat jij, lieve lezer, ervan vindt. To post, or not to post?