‘Mission to Minsk’ wil dat Nederland meer beurzen beschikbaar stelt voor Wit-Russische studenten die hier noodgedwongen moeten studeren. Maar het ministerie heeft dit studiejaar nog geen enkele aanvraag ontvangen en overweegt de beurzen op te heffen.
Volgens ‘Mission to Minsk’, een Nederlandse organisatie die pleit voor een vrij Wit-Rusland, zijn eind december zo’n tweehonderd studenten opgepakt, omdat zij deelnamen aan protesten tegen de zittende president Loekasjenko. Zij mogen waarschijnlijk nooit meer studeren in Wit-Rusland.
Deze studenten zouden geholpen kunnen worden met het Libertas Noodfonds dat in 2006 werd ingesteld door Mark Rutte, destijds staatssecretaris van hoger onderwijs. Studenten die om politieke redenen van hun universiteit worden gestuurd, kunnen een beroep op het fonds doen en daarmee in Nederland hun studie afronden.
Momenteel maken 42 studenten gebruik van het fonds; behalve Wit-Russische zijn daar ook een aantal Zimbabwaanse studenten bij. Maar sinds september heeft het ministerie nog geen nieuwe aanvragen ontvangen.
“Het gaat erom dat deze studenten weten dat zij hun studie hier zo nodig kunnen voortzetten. Het heeft voor deze studenten de functie van een levensverzekering”, zegt Oliver van Loo, van Mission to Minsk. Bovendien zit volgens hem ruim de helft van de demonstranten die vorige maand werden opgepakt nog vast.
Toch overweegt het kabinet het Libertas Noodfonds op te heffen. Het is een van de posten waarop het mogelijk bezuinigt, tot ontsteltenis van Van Loo. “Als ze het fonds wegbezuinigen, sluiten ze de ogen voor studenten in alle landen waar trammelant is”, zegt hij.
Hij ziet wel een andere mogelijkheid om geld te besparen: “Het zou vele duizenden euro’s schelen als instellingen de studenten die gebruikmaken van het fonds, het reguliere collegegeld vragen in plaats van het hoge instellingscollegegeld voor studenten van buiten de Europese Economische Ruimte.”