Noem een thema, een muziekstroom, een dag, een gemoedstoestand en er bestaat een festijn voor. Dus ook voor jou. Maar let op: het leven op een festival wijkt af van de normale wereld. Zo gelden er bijvoorbeeld andere omgangsregels (íedereen is je vriend), valuta (koers: PEPERduur) en levenstandaard (minimaal). Dat klinkt zo in de eerste instantie verreweg van aantrekkelijk, maar geloof ons: het festivalleven staat garant voor iedere dag FEEST. Met de hoofdletter F. Mits je je goed voorbereidt. Hoe? Met Trajectums festivaletiquette, natuurlijk.
WEL doen
1. Vaar je eigen koers
Regel 1: hou het blokkenschema bij de hand. Het allerbelangrijkste naslagwerk voor de festivalbezoekers en meestal te vinden in het centerfold van het programmaboekje. Ontcijferen doe je door simpelweg bij de goede tijd en vooral de goede dag te kijken. Stippel vervolgens een flexibele route uit.
Regel 2: plan niet te strak. Minstens een speling van een half uur tussen de optredens. Want alleen het manoeuvreren door een hossende massa duurt al wel een paar minuten.
Regel 3: KIES. Zul je net zien dat er twee persoonlijke favorietjes op hetzelfde moment op een ander podium spelen. Van hot naar her rennen is in dit geval niet mogelijk. Je zult de beide optredens maar half meemaken. Kies dus sowieso voor één. Valt het tegen, kun je altijd nog switchen.
2. Neem zo veel mogelijk cash mee
Sommige festivals hebben een pinautomaat. Heel handig, ja. Dachten ook die ontelbare wachtende voor je in de rij. Ben je eindelijk aan de beurt en heb je cash, dan mag je nog een keer duimendraaien bij de muntjesbalie. Moet je inmiddels naar de wc? Dan mag je nog een keer. In de rij. Zeg je festivals, dan zeg je rijen. Die eerste kun je makkelijk ontwijken door gewoon genoeg cash mee te nemen. Pas wel op: stop niet alles in je portemonnee. Verspreid het. Een paar tientjes in een oude sok, wat muntjes in je toilettas, groot geld in je onderbroek.
3. Laat je coole gadgets thuis
Heel leuk zo’n iPhone met speakers. Maar met een lege batterij heeft ‘ie niet meer waarde dan een hippe onderzetter. Als je een oude telefoon hebt liggen, neem die dan mee. Een hightech fototoestel is helemaal niet nodig. Hypergestileerde festivalfoto’s maken de professionals wel. Neem bijvoorbeeld een paar oldskool wegwerpcamera’s mee, verdeel die onder je vrienden. Oh, en een laptop is geen goed idee. Hoe mysterieus ben je als je een paar dagen NIET op Twitter te volgen bent? HEEL.
4. Eigen je een plek toe
Je raakt je gezelschap hoe dan ook een keer kwijt. Dan is een ‘als we elkaar kwijt raken, zie ik je bij die derde lichtmast van links’-afspraak verschrikkelijk handig.
5. Kleed je naar de gelegenheid
Onthoud: je gaat naar een festival niet naast een haute couture modeshow (tenzij je de fashionweek als festival bestempeld). Kleed je confortabel. Veel laagjes is the keyword. Hou er, vooral in Nederland, rekening mee dat het ieder moment kan gaan regenen. Dus stevige schoenen, een comfortabele broek, licht shirt, en een waterdichte jas.
NIET doen
1. Kamperen
Als het niet hoeft, doe het dan niet. Doe je het wel? Hou rekening met een verstoorde nachtrust; verlepte beschonken lui stagediven op je tent, ’s ochtends een brandende zon op in je knar. Wat helpt: een slaapmutsje en oordopjes doen wonderen. Oh ja, een tip: en zet je tent op een vlakke ondergrond. Mocht het gaan spatten, dan drijf je in ieder geval niet weg.
2. Wachten
Blijf niet te lang (lees langer dan een half uur) bij de derde lichtmast van links staan. Tijd is plezier en het programma op het festival wacht niet. Bovendien: ben je je vrienden kwijt. Niet getreurd, er zijn te veel mensen. Ook teveel leuke mensen.
3. Waarde hechten aan je lichamelijke hygiëne
Douchen?? Wahahaahahahahah.
4. Romance beginnen
Jaaahaaa, hij/zij is de prins(es) op het witte paard. Dat wist je zeker toen hij/zij bij Queens of the Stone Age precies op hetzelfde moment in zijn/haar handen begon te klappen. Wissel telefoonnummers uit en spreek in normale omstandigheden af. Op een festival is geen normale omstandigheid.
5. Te gezond eten
Vermijd vezels, groente en fruit want dat ene wil je zo min mogelijk doen op een dixie.