Nieuws

Typhoon was here. Mét boodschap, ook voor studenten

Typhoon was op het Onderwijsfestival en had wat te zeggen tegen de populatie van Hogeschool Utrecht. ‘Voodoo’ was het toverwoord. Gebarentolk Irma stond ernaast. Na afloop had de hiphopmuzikant nog een hart onder de riem voor studenten van de HU.

Na een ontbijt van kwark, kiwi, aardbei, zwarte besjes en zwarte koffie reed Typhoon vanochtend naar de Werkspoorkathedraal in Utrecht om het HU-volk toe te spreken op het onderwijsfestival.

Voodoo

Typhoon vertelde over zijn reis naar Ghana waar hij zich verdiepte in voodoo. ‘Wisten jullie dat ‘voo’ community betekent? ‘Doo’ betekent vrijheid. Dus we hebben elkaar nodig om ons vrij te voelen, snap je?’

De woordkunstenaar mag dan een van ’s lands grootste artiesten zijn, hij nam zichzelf niet al te serieus. ‘Ken je dat, dat je net even iets te lekker op jezelf gaat? Ik had het in Ghana. De hele groep was aan het dansen en ik raakte ontroerd. Met de tranen op mijn wangen keek ik naar de hogepriesteres. Zou ze me nu een knuffel komen geven?

De hogepriesteres keek me strak aan en zei: “You’re slowing down the rythm.” En ze had gelijk. Op dat moment wist ik: ik wil nooit meer níet verbonden zijn met de gemeenschap. Nooit, nooit, nooit.

Traditie gaat niet over het bewaren van de as, maar over het doorgeven van het vuur. Kijk naar wat er wel is, in plaats van wat je mist. Wees niet bang om geraakt te worden. Get involved.’

Verlammend stukje publiek

En verder ging de woordkunstenaar, over zijn successen op alle grote festivals. En over twijfels. ‘Ik stond op het podium en de tent ging helemaal lijp. In het publiek stonden 998 mensen te dansen en te schreeuwen, hun energie tilde me op. Eén stelletje stond stil. Het haalde me uit mijn concentratie en ik vroeg me af wat ik verkeerd deed. Na afloop kwamen ze naar me toe. Nu zul je het krijgen, dacht ik. Ik zette me schrap. Ze riepen het uit: “Wow Typhoon, wow, dat was zo sick, we konden gewoon niet meer bewegen!”’

Zijn conclusie: ‘Lieve mensen, geef jezelf het voordeel van de twijfel. En de ander ook.’

Het is oké

‘Soms is het oké om niet te weten. Iedereen denkt wel eens: straks val ik door de mand. In alle lagen van de samenleving vrezen mensen niet goed genoeg te zijn. Dan is het belangrijk om te delen. Dus niet alleen geven hè? Kun je ook ontvangen? Kracht en kwetsbaarheid, daar het gaat het om.’

Aan het eind van de dag noemt hij drie dingen waar hij dankbaar voor is. ‘De poezen, het huis. Probeer het maar eens’, roept hij het publiek op. ‘Maar niet steeds hetzelfde hoor. Wees creatief.’

Als de samenwerking niet lekker gaat

En dan heeft hij ook nog tips voor mensen die te veel in hun hoofd zitten. Ook hier weer drie vragen: ‘Wat loopt niet zoals ik graag zou willen? Waar ben ik boos over? Waar ben ik verdrietig over? Zo kom ik uit mijn hoofd en voel mijn lijf.

Een collega, een partner, soms loopt de samenwerking spaak. Praat dan met elkaar. Vind de common ground. Stap uit de tweestrijd en vind de derde troef. Vaak heeft het te maken met aandacht. Dat iemand vraagt: “Zie mij. Erken wat ik doe.”’

Lieve studenten, ….

Na afloop van zijn optreden had Typhoon nog een boodschap voor alle studenten. Hij nam een hap lucht en keek ons aan.

‘Lieve student,

Alles wat je voelt mag er zijn. Als je je even niet zo lekker voelt, weet dan dat er iemand is die heel diep is gegaan en nu weer het licht ziet. Geef jezelf de tijd, vijf stapjes per dag, morgen misschien tien. Loop op je eigen ritme, maar blijf altijd in beweging.’