Uittips

UIT-tips! Braziliaanse hiphopvirtuoos en Vertel! festival

Foto: Karla Kalife

Tip 1: New Creation

Waar: Stadsschouwburg Utrecht

Wanneer: Vrijdag 20 mei 2022 – zaterdag 21 mei 2022

Hiphopvirtuoos reageert op Braziliaanse politieke situatie

De wereldwijd gevierde Braziliaanse choreograaf Bruno Beltrão bracht een revolutie teweeg in de danswereld met zijn mix van hiphop en hedendaagse dans. Zijn voorstellingen zijn energiek en maken uitzonderlijk goed gebruik van muziek en ruimte. In New Creation reageert Beltrão met zijn twaalf dansers op de extreemrechtse praktijken van het barbaarse Bolsonaro-bestuur in Brazilië. Hoe blijf je in beweging als de politieke en sociale situatie in je thuisland alles lijkt de verlammen als een giftige mist? Met snelle bewegingen, hoge sprongen, head-spins en salto’s tonen ze dans als verzetsbeweging. Spectaculair, confronterend en compromisloos.

Foto: Parbo Umba van Rosa Weekers – foto: Jos Kuklewski

Tip 2: Vertel! Festival

Waar: Theater Kikker

Wanneer: Vrijdag 27 mei 2022 – zondag 29 mei 2022

Festival Vertel! opent je blik naar de wereld om je heen. Het vertelt de verhalen van ver én uit eigen stad. Persoonlijke vertellingen en alledaagse herkenbare verhalen vol met nieuwe perspectieven en verrassende ontmoetingen.

Met in deze editie o.a. de vertelvoorstellingen Manhood van Sandro Lima en Parbo Umba van Rosa Weekers. Presentaties en workshops van De Voorkamer en de Vertelacademie, programma van Storytelling Festival Amsterdam en een expositie van HoiUtrecht.

In Vertel! presenteert Theater Kikker een nieuw genre: storytelling. Theater komt in vele vormen en je ziet steeds vaker voorstellingen die teruggrijpen naar de oorsprong van theater: het vertellen van verhalen. Vertelvoorstellingen zijn vaak autobiografische voorstellingen waarin de performer met alleen taal en stem en soms muziek een nieuwe wereld oproept. Het zijn persoonlijke verhalen van mensen die zich proberen te verhouden tot de maatschappij waarin ze leven, verhalen over een andere cultuur of een conflict in de wereld. Juist in deze sobere vertelvorm komen ze het beste tot hun recht.

Bekijk ook alle losse voorstellingen in de agenda.