Uittips

Erop UIT: Scherpe grappen en terug naar de markt.

Foto: Matthijs Westerveld

Iedere 14 dagen selecteert de Uitagenda Utrecht de beste uitgaanstips voor studenten. Deze week: scherpe grappen en terug naar de Utrechtse markt.

Tip 1: Utrecht International Comedy Festival (UICF)

Waar: Diverse locaties Utrecht.

Wanneer: woensdag 23 februari 2022 – zaterdag 5 maart 2022

Ticket: van € 16,00 

Als je van lachen houdt, kan je niet om het Utrecht International Comedy Festival heen. Dit Utrechtse comedyfestival is in 9 jaar tijd uitgegroeid tot de Nederlandse versie van de Edinburgh Fringe met de meeste stand-up comedyshows per vierkante meter. In 2022 is het festival groter dan ooit. Als ‘headliner’ presenteren ze de tweedaagse Big Binge of Comedy in TivoliVredenburg. In de week daarvoor zet het UICF tientallen shows op de planken van verschillende locaties in de Domstad.

De start is 23 februari waarna het comedygeweld elf dagen lang door Utrecht dendert. Alle lachspieren worden gemasseerd -want we gaan voor die harde lach- maar we willen ook laten zien hoe verrassend stand-up comedy is als kunstvorm. Het UICF wil middenin de maatschappij staan met shows die niet alleen grappig zijn, maar waarin ook pijnlijke en controversiële onderwerpen met humor getackeld worden.

Een greep uit de onderwerpen van de shows: Out, Proud & Underground, een speciale LHBT-show met grappen over discriminatie en seks. Comedy en drugs komen samen in ‘Lachgas en lach’: comedians onder invloed (natuurlijk met gepaste begeleiding). Daarnaast is er een expat-show waarin de Nederlandse cultuur gefileerd wordt en een roast van ons geliefde Utrecht door de enige echte Stadscomedian van 030.

De grote afsluiter van het festival is de Big Binge of Comedy. Twee dagen lang spelen bekende nationale en internationale comedians de pannen van het dak terwijl nieuwe comedysterren in de vleugels warmdraaien. Het UICF neemt TivoliVredenburg over met stand-up comedy van de hoogste plank. In 7 verschillende zalen met meer dan 60 comedians halen ze écht het onderste uit de kan.

Het Utrecht International Comedy Festival is inmiddels een van de meest gewaardeerde comedyfestivals van het Europese vasteland. Niet te missen als je houdt van scherpe grappen, bizarre filosofieën die je aan het denken zetten en razendsnelle interactie met het publiek. Of je nou gewoon wil lachen met een biertje in je hand, of geraakt wil worden door een hilarisch of gevoelig verhaal: op het UICF kan jij het vinden.

Bloemenmarkt Janskerkhof, Arie Lensen. Foto: Nol van Dongen.

Tip 2: Mensen van de Markt

Waar: Nederlands Volksbuurtmuseun, Utrecht.

Wanneer: zondag 16 januari 2022 – zondag 22 mei 2022, di t/m zo: 11:00 – 17:00

Ticket: €6,00

Een tentoonstelling waarin je wordt meegenomen naar de Utrechtse markten van toen en nu. Of “de mart” zoals echte Utrechters zeggen.

Een echte marktstad
Al meer dan duizend jaar is Utrecht een echte marktstad, door de centrale ligging en de goede bereikbaarheid over het water, uit het noorden, zuiden en westen via Vecht en Rijn. Langzaam wordt de stad één grote marktplaats aan de drie kilometer lange haven, de Oude Gracht. Er zijn jaarmarkten op de Neude, Mariaplaats en Catharijneveld (nu Vredenburg), weekmarkten aan en in de buurt van de gracht en dagmarkten op de bruggen.

Grote veranderingen
Door de eeuwen heen worden de markten steeds groter en veranderen ze van plaats door de verdichting van de stad. In de negentiende eeuw vinden grote veranderingen plaats. Er komen winkels in plaats van luifels en uitstallingen. De markten worden verplaatst naar het noorden van de stad, naar de Nieuwe Kade, Paardenveld, Janskerkhof en Breedstraat.

De markt vandaag de dag
Veel van deze markten zijn inmiddels verdwenen, maar vandaag de dag worden er nog steeds veel markten gehouden in Utrecht. De lapjesmarkt, de bloemenmarkt en de warenmarkt op het Vredenburg zijn niet weg te denken uit het straatbeeld.

In de tentoonstelling ‘Mensen van de markt’ nemen we je mee naar de markt. Unieke filmbeelden van de markt op het Paardenveld in 1961 worden doorlopend vertoond. Ontdek wat de markt vandaag de dag betekent voor Utrecht en haar inwoners, leer over de verschillende markten van Utrecht en maak kennis met marktverkopers en marktgangers. En heeft de markt eigenlijk nog een toekomst? Ontdek, geniet en proef de sfeer van de markt.

Verlengd t/m 22 mei 2022.