87 Procent van de bewoners van De Uithof wil een andere supermarkt in de wijk want de Spar University voldoet volgens hen niet. Bewoners zijn ontevreden over het aanbod en de prijs, dat blijkt uit een onderzoek naar leefbaarheid en voorzieningen dat Trajectum alvast in mocht zien.
Op de campus wonen 2000 studenten, en forenzen dagelijks 50.000 studenten en 20.000 werkenden naar het Utrecht Science Park. Voor de zomer werd er door de lobbyorganisatie Stichting Utrecht Science Park, gemeente Utrecht, Universiteit Utrecht en studentenhuisvester SSH een onderzoek gedaan naar de waardering van De Uithof en daaruit blijkt dat de bewoners van de wijk tevreden zijn. Ze geven het leven er gemiddeld een 7,3.
De studenten vinden het heerlijk dat ze zo dicht bij hun studielocatie wonen en genieten van de groene omgeving, de rust en de ruimte. Als ze dan toch wat verbeterpuntjes moeten noemen, vind 30 procent van de bewoners het te stil buiten kantooruren, vindt 41 procent toch dat de stad wat ver weg ligt en zou 86 procent van de bewoners graag zien dat er wat gedaan wordt aan de voorzieningen.
Assortiment en prijzen
Vooral de supermarkt in de wijk is de bewoners een doorn in het oog. De Spar University valt goed in de smaak bij bezoekers die er voor een redelijke prijs ontbijt en lunch kunnen halen, maar de bewoners vinden het assortiment te beperkt en de prijzen te hoog.
Campusbeheerder Ruut van Rossen van de Universiteit Utrecht – de eigenaar van het terrein – wordt niet voor het eerst geconfronteerd met de kritiek op de supermarkt. Uit een leefbaarheidsonderzoek van studentenunie VIDIUS kwam hetzelfde punt naar voren en Van Rossen kan daar weinig mee: ‘Ik snap dat je betaalbare boodschappen wil doen, maar begrijp niet dat het de hele tijd in het kader van leefbaarheid, levendigheid en kwaliteit van het gebied wordt geplaatst.’
Schadelijke concurrentie
De universiteit heeft veel moeite gedaan om de huidige supermarkt op het terrein te krijgen. Van Rossen: ‘De wereld van de supermarkten is enorm door-geanalyseerd. Een supermarkt gaat alleen investeren als er voldoende afnemers zijn en die zijn er nu niet. Het is een naïeve gedachte die soms spreekt als je hoort: ‘Kan er geen tweede supermarkt bij?’. Ik ben blij dat er een supermarkt is met een aanbod dat is toegesneden op de klant. Die ondernemer heeft z’n nek uitgestoken en doet dat nog steeds. Met een tweede supermarkt concurreren ze elkaar kapot en dan heb je niets meer.’
Er zijn veel meer vaste bewoners nodig om een grotere of een tweede supermarkt in De Uithof rendabel te maken. In 2014 wordt studentencomplex Johanna opgeleverd en daarmee komt het aantal vaste bewoners van de Uithof op 2500. Dat zijn er meer, maar bij lange na niet voldoende.
Lees in Trajectum hoeveel studenten er nodig zijn om De Uithof aantrekkelijker te maken voor ondernemers en op welke termijn dat aantal gehaald kan worden.