Columns

Unpopular opinion: van mij hoeft de koning niet weg

Maartje Huvenaars
Maartje Huvenaars

Maartje Huvenaars studeerde tot voor kort Journalistiek aan de HU.

Nederland op zijn kop vanwege Eloise in dat badpak. En dan komt iedereen ook weer met die monarchie-heeft-het-zin-vraag.

Ik ga een geheim met jullie delen. Ik zal er geen vrienden mee maken en het past niet in mijn linkse overtuigingen, maar van mij hoeft de koning niet weg.  Wim-Lex was jarig en als cadeau overhandigde het volk een onderzoek waarin staat wat we nou echt van hem vinden (in tegenstelling tot alle andere dagen in het jaar waarop het gewoon op tv wordt gezegd). Maar mensen, Nederland heeft een hobby, en dat is de koning.

Jaarlijks kost het Nederland ongeveer 68,7 miljoen om het koningshuis te onderhouden. Dat is de begroting van de koning en de rijksbegroting in relatie tot het koningschap bij elkaar opgeteld. Dit is in vergelijking niet super veel. Als je kijkt naar onderwijs of de gezondheidszorg kost dat beide jaarlijks tot in de 50 miljard euro. Hef je het koningshuis op en verdeel je het geld over die twee, dan is dat een druppel op een gloeiende plaat.

Miljoenen zijn vrij verwaarloosbaar als je kijkt naar de uitgaves van Nederland. Het onderzoek naar de 9 miljoen van Sywert van Lienden kost tot nu toe 4,9 miljoen. Stop met onderzoeken en je hebt het er zo uit denk ik dan.

Als je de 68,7 miljoen van het koningshuis zou verdelen over het volk (17,5 miljoen Nederlanders), dan zou iedereen jaarlijks 3,92 euro krijgen. En de grootste vraag die ik heb is eigenlijk: wie wil je liever als vertegenwoordiger van Nederland? Koning Willem-Alexander of Mark Rutte? Ik wil best 3,92 euro per jaar betalen om Rutte niet als staatshoofd te hebben.

Ik vind dat het koningshuis mag blijven (in hoeverre ik daar zeggenschap in heb). Dat houdt niet in dat ik 100 procent achter de acties van Wim-Lex sta. Waarom zou je naar Griekenland gaan als Noorwegen ook een mogelijkheid is. Dan zie je nog eens een keertje sneeuw, tegenwoordig een zeldzaam plaatje.