Nieuws

Verdeelde reacties op uitgelekt HvA-rapport

Een kritisch rapport over de studie commerciële economie van de HvA is gelekt naar de Volkskrant: de opleiding staat er niet goed voor. NVAO en LSVb halen hun schouders erover op, maar het ISO maakt zich zorgen.

Sommige studenten commerciële economie krijgen onterecht een voldoende, staat in een rapport van de Hogeschool van Amsterdam. De kritiek geldt vooral de afstudeerwerken van de studenten: volgens de krant is het bronnengebruik ‘aan de magere kant’ en is er een ‘vrij laag niveau van analyse, conclusies en aanbevelingen’.

De medewerker die het stuk heeft gelekt, stelt dat de opleiding ‘niet eerder door haar hoeven is gegaan, omdat we voorgaande keren zelf scripties mochten selecteren voor de accreditatiecommissie’. Dit citaat is overigens niet in alle Volkskrant-edities terechtgekomen; het artikel is halverwege het drukken nog ingekort.

Voorzitter Karl Dittrich van kwaliteitsbewaker NVAO vindt de zelfkritiek van de HvA een goed teken. ‘De Hogeschool van Amsterdam laat zien dat het interne kwaliteitszorgstelsel goed wordt benut. Het hoort bij een volwassen opleiding om af en toe de thermometer te gebruiken.’

In het nieuwe accreditatiestelsel bepalen visitatiecommissies zelf welke scripties zij beoordelen en is de invloed van de opleidingen daarop afgenomen. ‘Dat werkt stimulerend voor het verbeteren van de interne kwaliteitscultuur’, aldus Dittrich.

Ook Jelmer de Ronde van de Landelijke Studenten Vakbond maakt zich weinig zorgen. ‘Het meest schokkende vind ik dat iemand het rapport naar de Volkskrant laat lekken’, zegt hij. Het is volgens hem normaal dat opleidingen naar zichzelf kijken voordat een visitatiecommissie langskomt.

Hij vraagt zich alleen af of het bestuur van de HvA de juiste oplossing kiest. In de Volkskrant zei bestuursvoorzitter Jet Bussemaker dat voor een aantal economische opleidingen een numerus fixus zal worden aangevraagd. De LSVb is nooit voorstander van een studentenstop.

Bussemaker wil verder het aantal contacturen vergroten en de studiecultuur van de hogeschool verbeteren.

Maar Sebastiaan Hameleers van het Interstedelijk Studenten Overleg maakt zich meer zorgen over het nieuws: ‘Als zo’n rapport naar buiten komt, zou de opleiding het schaamrood op de kaken moeten hebben. Het is schrijnend hoe ermee om wordt gegaan, want het gaat om mensen die jarenlang werken voor hun diploma en nu te horen krijgen dat ze het misschien niet verdienden. Het is geen excuus dat de opleiding zich voorbereidt op de accreditatie: de kwaliteit moet elke dag op orde zijn. Zo’n visitatiecommissie zou eigenlijk op een willekeurig moment moeten kunnen peilen hoe het gaat, en niet één keer in de zes jaar.’