De medezeggenschapsraad van de Hogeschool van Amsterdam staat op het punt haar instemmingsrecht op de begroting te verliezen. Een gevolg van een nieuwe onderwijswet die op 1 september ingaat, zegt het college van bestuur. Maar zo eenduidig is de wet niet.
Veel medezeggenschapsraden mogen alleen advies geven over de begroting. Maar aan sommige hogescholen, zoals de HvA, heeft de centrale medezeggenschapsraad (CMR) instemmingsrecht: gaat de raad niet akkoord, dan moeten de plannen terug naar de tekentafel. ‘Het mag duidelijk zijn dat een adviesrecht een flinke beperking is van de medezeggenschap’, zegt CMR-voorzitter Bert Pinkster in hogeschoolblad Havana. De raad laat het er niet bij zitten en gaat juridisch advies inwinnen.
Ook aan de Hogeschool Utrecht moet de raad akkoord gaan met de begroting. ‘Als het aan ons ligt verandert het instemmingsrecht zeker niet in een adviesrecht’, zegt René Versteegh, voorzitter van de centrale medezeggenschapsraad (CMR). Met het college van bestuur overlegt de CMR) over een nieuw reglement, dat aangepast is aan de nieuwe wet maar waarin de huidige instemmingsrechten worden behouden.
De discussie draait om de interpretatie van één zin in de nieuwe wet op het hoger onderwijs. Artikel 10.20 luidt daarin: ‘Het college van bestuur vraagt voorafgaand advies van de medezeggenschapsraad voor elk door het college van bestuur te nemen besluit in ieder geval met betrekking tot de begroting.’
Dat kun je lezen alsof de raad alleen adviesrecht heeft, beaamt Hilde Mertens, directeur van de Stichting Onderwijsgeschillen. ‘In het vorige reglement was immers vastgelegd dat raden ten minste adviesrecht hebben. Aan de andere kant staat in de nieuwe wet ook niet dat het adviesrecht niet omgezet mag worden in instemmingsrecht.’ In de toekomst zal blijken hoe de nieuwe wet moet worden uitgelegd.