Achtergrond

Booster of niet? Zo denken deze HU-studenten erover

Foto: Kees Rutten

Op dinsdag 8 februari komt het coronatoegangsbewijs van ruim een half miljoen mensen te vervallen als gevolg van een wetswijziging. Maar de derde prik is onder jongeren bepaald niet populair, blijkt uit de vaccinatiecijfers van eind januari. Wat zeggen deze HU-studenten erover?

Niet meer zomaar naar een café of bioscoop kunnen, niet meer onbezorgd kunnen sporten. De gevolgen van een verlopen corona-QR zijn onhandig. Als je niet besmet bent geweest, is het halen van een booster de enige manier om je QR te laten verlengen.

‘Ik had een afspraak staan voor een booster, maar de dag ervoor testte ik positief’, vertelt Liselore (21) student Creative Business. ‘Nu heb ik een herstelbewijs en dat is net zo makkelijk. Maar ik ben behoorlijk ziek geweest van mijn besmetting, dus straks wil ik alsnog een booster. Als ik daarmee de samenleving bescherm, vind ik dat ook prima.’

Vrees voor bijwerkingen

Foto: Kees Rutten

Thuur, (20) student Creative Business, vreest de bijwerkingen op korte termijn. Hij heeft de booster nog niet gehad omdat hij nog een geldig herstelbewijs heeft. Maar hij wacht ook af hoe de regels zijn, voor hij zich opnieuw laat prikken. ‘Mijn vader heeft er een week last van gehad, dus ik zou hem dan goed moeten plannen. Niet net voor een tentamenweek bijvoorbeeld. Maar uiteindelijk zou ik hem als het moet voor mijn QR, wel gaan halen. Better safe than sorry.’

Jeffrey (25) student HBO-ICT, heeft zich voor het halen van zijn booster afgevraagd hoe lang de maatregelen door zouden gaan. ‘Want we hadden nu boosters en toch zaten we in lockdown’, redeneert hij. Toch gaat hij zijn prik halen. ‘Voor mijn eigen veiligheid doe ik het niet, ik vertrouw op mijn lichaam , maar ik vind het belangrijk voor die van anderen. Ik wil niemand per ongeluk besmetten.’

Vertrouwen op eigen lichaam

Die gedachtegang kan Alette (28), student Farmakunde, prima volgen. ‘De eerste twee prikken wilde ik graag, omdat ik me dan beter beschermd voelde en uit de crisis wilde komen. Maar de booster heb ik nu nog niet, vertelt ze. ‘Ik heb het idee dat ik nog wel even kan vertrouwen op mijn eigen lichaam. De tweede prik die ik kreeg heb ik ook pas een maand of vier, dus die bescherming is nog oké. Mijn QR verloopt tegen de zomer. Maar ik wacht liever totdat mijn QR vervalt. Anders kan je iedere vier maanden weer naar de GGD.’

Lekker vakantie vieren

Er zijn ook studenten voor wie de reden dat ze de booster hebben gehaald vrij weinig met gezondheid te maken heeft: ‘Ik ga binnenkort op vakantie, dus ik moest wel’, lacht Vince, (20), student Creative Business. ‘Dat is ook waarom ik in de zomer het Janssen-vaccin heb gehaald: ik wilde gauw op reis.’

Rebecca, (18), student Verpleegkunde, heeft bij het halen van de booster niet zo stilgestaan. ‘Ik had de eerste en de tweede vaccinatie toch al, ik dacht: Laten we maar lekker doorgaan.’