De Hogeschoolraad heeft een voorstel ingediend om het rooster van de Hogeschool Utrecht te vernieuwen. Ze willen het toetsen op belangrijke feestdagen voortaan zo veel mogelijk vermijden.
Het voorstel van HSR-leden Anass Loukili en Peter Douma is simpel: geen toetsen op de belangrijkste feestdagen van de vijf grootste wereldreligies en enkele andere belangrijke dagen. Dit betekent geen toetsen op Eid al-Fitr, Diwali, of Jom Kipoer. Ook niet-religieuze dagen zoals Keti Koti en 1 mei (Dag van de arbeid) zouden toetsluw moeten zijn.
Het doel is om alle studenten – ongeacht hun religie of overtuiging – gelijke kansen te geven en ervoor te zorgen dat iedereen zonder stress van zijn eigen feestdagen kan genieten. Nu is het zo dat enkel de christelijke feestdagen erkend worden. Loukili en Douma vinden ook het woord ‘kerstvakantie’ ongeschikt. Dat willen ze vervangen door de neutralere term ‘wintervakantie’.
Niet toetsvrij, maar toetsluw
Na overleg binnen de HSR, waarin een ruime meerderheid het voorstel steunde, werd het op 18 december gepresenteerd aan het college van bestuur. Loukili en Douma willen het voorstel haalbaar en praktisch maken. Daarom kiezen ze voor een ’toetsluw’ in plaats van een ’toetsvrij’. Het verschil is dat toetsvrij verplicht is, terwijl toetsluw betekent dat toetsen op feestdagen vermeden worden, maar bij uitzondering nog steeds mogelijk kunnen zijn.
Een paar weken geleden had de raad het gehad over een extra kans voor een toets die op een feestdag valt. Nu zei Douma: ‘Dat zien we niet zitten. Het zou extra werkdruk opleveren. Maar als het echt niet anders kan, blijft het een optie via de examencommissie.
College positief
Het college van bestuur van de Hogeschool Utrecht reageerde positief. Eva Reuling, lid van het college, zei: ‘We willen graag de stap maken naar een inclusiever rooster.’ Ze liet weten dat roostermakers voortaan gevraagd zouden worden rekening te houden met de feestdagen. Ook wil ze verder in gesprek met bijvoorbeeld het Netwerk Diversiteit en Inclusie van de HU om hun perspectieven te horen.
Ondanks de positieve reacties van het cvb, ontstond er irritatie bij Douma. ‘Dus je gaat dan ergens anders een mening vragen? Het lijkt alsof jullie onze weloverwogen aanpak in twijfel trekken.’ Hij wees erop dat het voorstel kwam van gekozen vertegenwoordigers door medewerkers en studenten. ‘Het college kan erop vertrouwen dat de HSR haar achterban, inclusief de lhbti+gemeenschap, heeft geraadpleegd voor het voorstel.’ HSR-voorzitter Rinne Post voegde eraan toe: ‘Ik begrijp niet waarom we de organisatie er nog eens opnieuw mee moeten belasten.’
Reuling verklaarde daarop dat het college misschien zelfs wel verder wilde gaan, naar toetsvrije dagen. ‘We willen doorpraten met een brede groep.’
Het voorstel richt zich op de volgende belangrijke feestdagen van verschillende religies en andere culturele dagen:
Christendom: Deze feestdagen zijn in Nederland officiële vrije dagen, dus toetsen zijn al niet gepland.
Islam:
Eid al-Fitr: Het feest aan het einde van de Ramadan.
Eid al-Adha: Herdenking van de bereidheid van Ibrahim (Abraham) om zijn zoon te offeren.
Hindoeïsme:
Diwali: Het festival van licht, dat de overwinning van het licht op duisternis en het goede op het kwade symboliseert.
Holi: Het festival van kleuren.
Boeddhisme:
Vesak: Herdenking van de geboorte, verlichting en dood van Boeddha.
Magha Puja: Herdenkt het moment waarop Boeddha zijn belangrijkste leerstellingen deelde.
Jodendom:
Pesach: Herdenking van de bevrijding van de Joden uit de slavernij in Egypte.
Jom Kipoer: De Grote Verzoendag, een dag van vasten en gebed voor vergeving.
Niet-religieuze dagen:
Keti Koti: Herdenking van de afschaffing van de slavernij in Nederland op 1 juli.
1 mei: Dag van de Arbeid, een belangrijke dag voor sociaal en politiek engagement.