Afgelopen jaar kwamen negentigduizend internationale studenten naar Nederland. Dat zijn er veel, maar is het inderdaad een record, zoals nu in het nieuws is gekomen?
Negentigduizend studenten zijn van buiten Nederland hierheen gekomen voor een opleiding of voor een uitwisseling, meldt internationaliseringsorganisatie EP-Nuffic. Dat is een record, tekenden diverse media op.
Goed nieuws, vond voorzitter Karl Dittrich van universiteitenvereniging VSNU vandaag op BNR Nieuwsradio. Het betekent volgens hem dat Nederland nog steeds te boek staat als een aantrekkelijk land met goede opleidingen.
Erasmusbeurs
Maar de cijfers roepen wel vragen op. Twee jaar eerder waren er naar verluidt net iets meer buitenlandse studenten naar Nederland gekomen: zo’n 91.000. En die schatting kwam van dezelfde organisatie. Hoe zit dat?
Er zijn zeker een paar records gebroken, vertelt een medewerker van EP-Nuffic. Er zijn bijvoorbeeld nog nooit zoveel studenten met een Erasmus-beurs naar Nederland gekomen als vorig jaar: meer dan tienduizend.
Ook komen studenten steeds vaker voor een volledige opleiding naar Nederland. Tien procent van alle hbo- en wo-studenten in het hoger onderwijs komt uit het buitenland. Vorig jaar was dan nog 9,9 procent. Dat is vooral aan de universiteiten te danken, want in het hbo daalt het percentage buitenlandse studenten weer een beetje.
Nattevingerwerk
Dat zijn dus allebei records. Maar verder maakt de organisatie liever geen vergelijking met voorgaande jaren, die net iets anders tot stand kwamen.
Sommige studenten komen namelijk zonder Erasmus-beurs voor een korte periode naar Nederland. Het is niet helemaal bekend hoeveel dat er zijn en voorheen schatte EP-Nuffic hun aantal. Het zou wel ongeveer in de pas lopen met Nederlandse studenten die naar het buitenland gingen, was de gedachte. Dat nattevingerwerk laat EP-Nuffic nu liever achterwege: ze tellen niet meer mee.
Nederlanders
Tot slot hanteert EP-Nuffic tegenwoordig iets andere definities dan voorheen. In voorgaande jaren keek de organisatie naar studenten met een buitenlands paspoort. Die konden bij wijze van spreken hun hele leven al in Nederland wonen: als ze hier gingen studeren, telden ze alsnog mee als buitenlandse student. Nu kijkt EP-Nuffic liever naar 'internationale' studenten. Daartoe behoren ook studenten met een Nederlands paspoort die in het buitenland opgroeiden: ze tellen mee als ze hierheen komen voor een opleiding. Die Nederlanders vielen voorheen buiten de cijfers.
Met andere woorden, er komen inderdaad steeds meer studenten van het buitenland naar Nederland, maar we weten niet precies hoeveel en de vergelijking met eerdere schattingen maakt EP-Nuffic liever niet.