Wat doen die Jehovah-getuigen hier?

‘God, laat er alsjeblieft iets boeiends gebeuren,’ is het enige gebed wat ik weet op te brengen.

Foto: Kees Rutten

Onze columniste Noah Moeys studeert Journalistiek aan de HU en Liberal Arts & Sciences aan de UU. Voor haar journalistiekstage verblijft ze in het Amazonegebied. Haar belevenissen deelt ze iedere veertien dagen op de site van Trajectum. Vandaag: verdrijven Jehovah-getuigen de verveling in het Indianendorp?

Gapend staar ik naar de natgeregende Bijbel op mijn schoot. De concentratie is ver te zoeken. Al anderhalf uur zit ik me tussen tien indianen te vervelen bij de bijeenkomst van de Jehovagetuigen, diep in het Amazoneregenwoud. ‘God, laat er alsjeblieft iets boeiends gebeuren,’ is het enige gebed wat ik weet op te brengen.

Drie dagen geleden had ik het direct gezien: er zijn missionarissen in het indianendorp aangekomen. Met een Bijbel onder de arm, zonneparaplu’s en lange rokken gaan ze de huizen langs. Zo’n zestig jaar geleden barstte het hier in het regenwoud van dit soort mensen. ‘Van de ene op de andere dag werd iedereen christen,’ vertelt Rafael Chanchari Pizuri. Sjamanisme werd verbannen, met Kerst werd er Happy Birthday to Jesus gezongen en nog steeds worden sporadisch mensen die plantenmedicijnen gebruiken vermoord wegens tovenarij.

Foto: Noah Moeys

Ik besluit op onderzoek uit te gaan. Van de vrouw op de hoek hoor ik dat het Jehovagetuigen zijn. Stiekem volg ik ze meerdere uren door het dorpje met mijn camera, voordat ik ze vraag waar ze vandaan komen. Italië. Al snel krijg ik een folder in mijn hand gedrukt en laat Daniel (29) een filmpje in het Nederlands zien over de Jehova’s. ‘Onze website is de meest vertaalde website die er is,’ zegt hij trots. ‘Zo proberen we iedereen de genezende wateren van Gods woord te leren. Kom je naar onze bijeenkomst?’

Even later lopen ze door, op naar hun volgende inspirerende gesprek. Ik ga de andere kant uit en klop op de deuren waar ze al langs zijn geweest. ‘Wat vindt u ervan, dat er mensen komen vertellen wat u wel en niet moet geloven?’ De meeste indianen weten niet zo goed wat ze met me aan moeten. Komt er nou een andere gringa vragen over de eerdere gringo’s? Toch is het algemene antwoord: iedereen is hier welkom. Mede omdat heel het dorp al christelijk is.

Drie dagen later zit ik in het lokaaltje dat ook als kerk dient. Tijdens de Bijbelpassages en Brieven van Johannes door probeer ik Daniel te interviewen. Wat moeten de mensen nou echt veranderen aan hun levensstijl hier, naast het vergeten van sjamanisme? Ze drinken hier te veel alcohol, zegt hij. ‘En dat is Duivels. Maar Noah, laten we ons nu op het hoofdstuk richten. Wat maakt Jehova de enige God?’ Ik zucht stilletjes.

Dan strompelt er een ladderzatte man het kerkje binnen. ‘Halleluja!’ brult hij door de dienst. Vervolgens valt hij al brabbelend in slaap op een kerkbank. Als ik de pruimende gezichten van de Jehova’s zie kan ik met moeite mijn slappe lach onderdrukken. Heeft Jehova me dan toch gehoord?

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 

7 reacties

 1. Ik trek het verhaal sterk in twijfel. Alle zogenaamde “quotes” zijn uitdrukkingen die niet worden gebruikt door Jehovah’s Getuigen, maar door enkele andere (weliswaar ook Christelijke) organisaties…
  Wat wel correct is, is dat de website in ruim 1000 talen wordt vertaald. Wat inhoud dat wereldwijd identiek onderwijs wordt verkregen…

  1. Nogal een aantijging Bas. Welke quotes bedoel je precies? En hoe weet je dat Jehovah’s in Zuid-Amerika die niet gebruiken – en andere christelijke organisaties wel? Volgens mij loop je iets te hard van stapel met je aantijgingen.

   1. Hi Marc,
    Ik bedoel de quote over ‘genezende wateren’ en dat alcohol duivels is.
    Aangezien alle publicaties online zijn in te zien, kan je zelf nalezen dat de term ‘genezende wateren’ voor het laatst gepubliceerd is in augustus 1955. En de combinatie alcohol + duivels nog nooit gepubliceerd. Om de simpele reden dat alcohol volgens alle publicaties waar het woord alcohol wél in voorkomt niet wordt verboden. Maar alleen advies wordt gegeven om alcohol met mate te gebruiken.
    Ik kan een uitgebreidere toelichting geven op wat je beschrijft als aantijgingen, maar ga ervan uit dat dit voldoende is.
    Ter zijde, het betreffende artikel en jouw reactie vallen onder dezelfde noemer…

    1. Beste Bas,
     Dankjewel voor je reactie. Deze quotes komen allemaal uit de gesprekken die ik met Daniel heb gevoerd. Het was weliswaar in het Spaans, maar ik verzeker je dat dit op deze manier is uitgedrukt. Het is zelfs meerdere malen herhaald door de andere Jehovagetuigen, die ik op de andere dagen en tijdens de dienst heb gesproken. Van de vrouw van Daniel heb ik later nog stukken opgestuurd gekregen, over alcohol en sjamanisme. In de rubriek “Haat wat Jehova haat” op hun website (jw.org) staat dit verder toegelicht. Wat betreft de quote over de genezende wateren: al staat het niet op de website betekent dat niet dat het niet gezegd wordt. Dit kwam uit mijn eerste gesprek met Daniel, op dinsdag 12 november. Dit gesprek heb ik helaas niet opgenomen, de latere interviews wel. Ik hoop je zo voldoende te hebben geïnformeerd.
     Met vriendelijke groet,
     Noah Moeys

     1. Beste Noah,

      jij haalt je informatie alleen maar uit gesprekken maar niet uit de website of bijbel. Jouw beweringen kan je ook niet bewijzen. En trouwens ben jezelf ook geen JehovaH’s (je hebt Zijn naam zonder “h” getypt) getuigen dus weet je ook niet was er echt gaande gaat in ons geloof.

      Mvg.
      Een JehovaH’s getuigen😘

 2. Veel klopt er niet aan dit verhaal of begrijp ik het verhaal verkeerd..?
  Je zegt dat er tijdens Kerst “Happy Birthday to Jesus” word gezongen, terwijl het algemeen bekend is dat Jehovah’s Getuigen geen verjaardagen vieren, ook niet die van Jezus (wel zijn dood).
  En je MOET niet wel of niet ergens in geloven, Jehovah’s Getuigen proberen je dmv de hele leidraad uit de Bijbel je te overtuigen van wat daar in staat. Ze heten niet voor niets ‘getuigen’ van.. net als in een rechtszaak als je iemand’s onschuld bewijst. Je mag zelf weten wat je met die informatie/overtuiging doet want iedereen heeft een vrije wil toch.