Columns

Wat is de Domtoren?

Jester van Schuylenburch - Foto: Kees Rutten

Jester (25) studeert Journalistiek aan de HU. Hij schrijft columns voor Trajectum.

In alle jaren dat ik in Utrecht woon, heb ik de Domtoren nog nooit gezien. Maar nu, als een pas vrijgespeelde area in een game, is hij bijna helemaal te aanschouwen.

Toen ik in 2019 net in Utrecht kwam wonen en mijn familie zei: ‘Mooi hè, die Domtoren?’, kon ik alleen maar antwoorden: ‘Geen idee, hij speelt verstoppertje met me.’ Maar nu, vijf jaar later, is het zover: ik heb hem eindelijk gevonden! En ja, hij is inderdaad best wel mooi. Nu betreur ik alleen dat ik er niet mijn hele studietijd van heb kunnen genieten.

Dus, door een snel Google-onderzoekje, ben ik erachter gekomen dat de Domtoren elke vijftig jaar jaar opnieuw gerenoveerd moet worden. In mijn optiek helemaal waard, het maakt Utrecht echt Utrecht. Dit betekent wel dat twee keer per eeuw een generatie studenten in Utrecht de Domtoren alleen als een berg steigers kent.

Maar goed, wind, water, zon, ijs en dronken studenten die hun behoefte ergens kwijt moeten, zorgen nu eenmaal voor slijtage op monumentale gebouwen. Gelukkig foto’s niet, anders viel de toren elke vier jaar om door alle kiekjes van toeristen.

De steigers hebben de Domtoren een soort Masked Singer-vibe gegeven. We weten dat hij er staat en hoe hij klinkt, maar hoe hij eruitziet, bleef het grote raadsel dat nu eindelijk is opgelost.

Laten we hopen dat er in 2074 nieuwe technologieën zijn die de meer dan 700 jaar oude Domtoren sneller kunnen fixen. En dat hij dan sneller uit zijn ‘condoom’ gehesen kan worden.