Columns

Wat kan AI nog meer? (deel 2)

Jester van Schuylenburch - Foto: Kees Rutten

Jester (25) studeert Journalistiek aan de HU. Hij schrijft columns voor Trajectum.

Oké. AI kan mij helpen goed te spellen en normale zinnen en woorden te maken, maar wat kan het nog meer?

We kennen allemaal ChatGPT voor het maken van teksten en Midjourney voor  afbeeldingen. Sinds kort heb je ook Luma AI. Dat kan afbeeldingen, zoals bijvoorbeeld memes, omzetten naar video’s. Wat ik erg gaaf vind is dat je van een foto opeens een video kunt maken.

Maar het is gevaarlijk voor beeldmakers, journalisten en alles wat hiermee te maken kan hebben. Op deze manier wordt namelijk de creatieve industrie bijna volledig overgenomen door een computerprogramma. (20 jaar geleden was het enige computerprogramma wat er echt toe deed Freddi Fish.)

Om ervoor te zorgen dat ik de concurrentie blijf kennen, heb ik me dus wat meer verdiept in AI Zo kun je vanuit je Adobe-abonnement Firefly gebruiken om afbeeldingen te creëren uit alleen een paar simpele woorden. Wat rare, maar erg grappige plaatjes kan geven.

Bijvoorbeeld: ‘Een rode kat als de god Zeus die bliksem schiet terwijl hij een pizza eet.’

Normaal zou dit zeker wat Photoshop-tijd kosten, maar Firefly kan het in enkele seconden.

Een rode kat als de god Zeus die bliksem schiet terwijl hij een pizza eet. Illustratie: Jester van Schuylenburch

Met dit soort afbeeldingen hadden mijn huisgenoot en ik bedacht: dit moet op een T-shirt. Daarom hebben we nu een Redbubble-shop (een online webwinkel) gemaakt waar je onze AI-creaties kunt kopen.

Hierna dacht ik bij mezelf: maar wat zou AI nog meer kunnen? Ik vond hierna een video van iemand op TikTok die een kinderboek had geschreven met AI Dus heb ik dit zelf geprobeerd met ChatGPT. Waar een simpel en niet heel interessant verhaal uitkwam. Vervolgens vroeg ik aan ChatGPT welke afbeeldingen hierbij moesten, om die vervolgens te creëren met Firefly. Het lastigste daarvan was om de afbeeldingen samen te laten hangen met het karakter. Voor de rest was het een eitje. Maar de kwaliteit was niet geweldig. En ik zou nog steeds liever hebben dat AI mijn afwas deed.