Studenten in de keuken

Wat schotel jij je huisgenoten voor? Poké bowl met tempé

Aan tafel. Foto: Kees Rutten

Pasta met ketchup, instant noodles en broodjes knakworst. Veel mensen denken dat studenten niet al te gezonde en soms zelfs vieze gerechten eten. Dit omdat ze weinig geld hebben, niet weten hoe ze moeten koken of simpelweg tijd te kort komen. Maar is dat wel zo? Ik ga aan tafel bij studenten om erachter te komen: wat schotel jij je huisgenoten voor?

Yara is Journalistiekstudent aan de HU.

Voor de laatste aflevering van deze serie bevind ik me weer op de welbekende IBB. Dit keer word ik verwelkomt op de vierde verdieping. Terwijl ik de trappen op loop, plakken de restanten van het vorige feest aan mijn zolen en ruik ik het gemorste bier nog in de lucht. Eenmaal boven sta ik voor de deuren van Casa Alpaca. Vanavond eten we poké bowl.

De keuken. Foto: Kees Rutten

In de woonkamer voel ik me meteen thuis. Ik word door tien vriendelijke gezichten verwelkomd en de verwarming wordt nog snel even aangezet. De kamer lijkt verbazingwekkend veel op andere woonkamers op de IBB. Dezelfde geverfde kastjes, eenzelfde fotomuur en zelfs identieke magneten kleuren de ruimte.

Een oud huis

Al snel komen er snijplanken op de tafel tevoorschijn zodat de huisgenoten de groente voor de poké bowl kunnen klaar maken. Als een geoliede machine neemt elk van de huisgenoten een taak op zich. Het is een wat volwassener studentenhuis, valt op. ‘We wonen hier met veertien. Ik denk dat we gemiddeld 23 jaar oud zijn’, vertelt Cas (23) terwijl hij zijn huisgenoten aankijkt. Huisgenoot Merel (20) stemt met hem in: ‘Ik denk dat wij inderdaad een van de ‘oudere’ huizen zijn op de IBB. Maar dat maakt het niet minder gezellig!’

Fotomuur. Foto: Kees Rutten

Vele handen maken licht werk, dat blijkt. Er eten tien mensen mee en de poké bowl wordt prachtig aangekleed met verschillende toppings. Binnen een half uur kunnen we aan tafel. Tussen mond en lippen door geeft Krijn (24) toe dat ze zich vanavond toch een beetje hebben uitgesloofd. ‘We hebben best veel recepten die we afwisselen. Dat is makkelijk en dan zijn we snel klaar met koken. Maar we willen natuurlijk wel goed voor de dag komen in het artikel, en de poké bowl is één van onze specialere recepten.’

Aan tafel. Foto: Kees Rutten

Afsluiten met Joost Klein

Tijdens het eten vliegen de verhalen over feestjes, huisweekenden en clubavonden me om de oren. Huisgenoot Joost (26) peilt even wie er mee wil naar de volgende clubavond: ‘Wie gingen er nou allemaal mee naar emo night in de Tivo? Wordt heel leuk!’ Een aantal mensen stemmen in. Julia (22) slikt snel een hap poké bowl weg en vraagt tot verbazing van de groep: ‘Welke muziek gaan ze draaien dan?’ Wanneer Julia bijgepraat is, lijkt de conclusie te zijn getrokken; ze gaan met z’n vieren en kijken in de kledingkast van huisgenoot Krijn voor de juiste dresscode.

Aan tafel. Foto: Kees Rutten

Het huis heet Casa Alpaca, maar de bewoners hebben eigenlijk geen idee waarom. Thomas (25) zegt: ‘Eigenlijk is dat best gek. Maar het maakt niet uit! We embracen het met overtuiging.’ Achter hem staat overigens een metersgrote muurschildering van een alpaca op de muur.

De borden gevuld met sushirijst, mango, tempé, wortel, ingelegde komkommer en nog veel meer worden snel opgegeten. Het smaakt goed en ook de huisgenoten lijken tevreden. Als de  vele schalen en kommen op de tafel leeg zijn, kan  het afwassen beginnen.

De witte rijst. Foto: Kees Rutten

De rustige sfeermuziek die opstond tijdens het eten wordt vervangen door ‘Europapa’ van Joost Klein. Het nummer wekt bewegingsdrang op bij huisgenoot Joost, die sowieso een soort broederschap voelt met de artiest. Hij verkondigt trots dat ze zelfs dezelfde kapper hebben. Thomas moest bijna huilen toen hij voor het eerst het einde hoorde.’ ‘Ik denk dat we gaan winnen hoor!’

Het recept voor de poké bowl

Ingrediënten (voor ongeveer 10 personen)
Tempé 3
8 baby avocado’s
3 wortel
1 bakje mini komkommers
Zak zoete punt paprika
1 verpakking sushi papier
1 zak bevroren edamame bonen
2 bakjes champignons
Sushirijst 100gram pp (1 kilo in totaal)
1 bosje Lente ui
Soya saus
Mayonaise
Siracha saus
3 blikjes mais
Gebakken uitjes

Komkommer. Foto: Kees Rutten

Bereid de sushirijst voor zoals vernoemt op de verpakking en laat rusten. Snij de tempé in kleine blokjes en marineer ze in een saus van gochujang, gesneden knoflook, gesneden ui, sojasaus en honing. Laat even marineren. Bak de blokjes in de pan totdat ze bruin kleuren.
Snij de mini komkommers en marineer deze in dezelfde saus als de tempé. Zet aan de kant. Snij alle groenten in hapklare stukjes. Snij de lente-ui in snippers. Meng tot slot de mayonaise in een kom met de sriracha.
Maak nu de poké bowl op door de rijst op te scheppen en de overige ingrediënten in een rondje erop. Garneer met srirachamayonaise, lente-ui, gebakken uitjes en sojasaus.
Eetsmakelijk!

Poké bowl. Foto: Kees Rutten