Nieuws

We kunnen weer ademen (en flirten) in tram 22

Mondkapje op vakantie. Foto: Kees Rutten

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer verdwijnt vanaf woensdag 23 maart, maakte Ernst Kuipers vandaag bekend. Ergo, we kunnen weer ademen op weg naar De Uithof.

Half-stikkend in je eigen (stink)adem. Hyperventileren in je groezelige mondkapje. Dikke zweetdruppels op je mond en neus. Een mondkapje dragen in die overvolle tram 22 is geen pretje. In de trein of bus trouwens ook niet. We dragen het al meer dan anderhalf jaar, sinds 1 juni 2020 werd elke reiziger ertoe verplicht in het ov.

Op 23 maart wordt de plicht omgezet in een advies, meldt de zorgminister. ‘Je helpt je omgeving beschermen als je besluit om het nog steeds te blijven gebruiken’, zegt hij.

Veel mensen voor mondkapjesplicht

De helft van de Nederlanders is nog voorstander van de mondkapjesplicht, blijkt uit onderzoek van ANP/LocalFocus en Kieskompas. Tussen 24 februari en 10 maart ondervroegen ze ruim zesduizend volwassenen. Slechts 15 procent was fel tegen het verlengen van de plicht. Weinig, als je kijkt naar het hoge aantal studenten dat nu al hun mondkapje op de kin draagt in de tram. Vooral 65-plussers zijn voorstander van het mondkapje. Maar ja: die weten natuurlijk niet hoe het is om ermee in de spits te zitten, staand in een benauwde tram 22…

Voortaan kun je (als het safe voelt) weer rustig die coffee to go in de tram opdrinken. En legaal je lippenstift bijwerken. Of in één klap verliefd worden op de lach van je medereiziger.

****************************************************************************************

Ook Trajectum-vlogger Christiaan zal blij zijn. ‘Het veevervoer naar de Uithof’ wordt zo iets minder vervelend.