Wat bezielt de eerstejaars?

Yim heeft een droom

Foto: Kees Rutten

In onze serie over nieuwe eerstejaars en wat hun bezielt, spreekt journalistiekstudent Renée Burger deze week: Yim Goemans (21). Hij woont in Rotterdam en is eerstejaars student journalistiek aan de HU. Hij omschrijft zichzelf als een ‘aardige, goedgelovige en intelligente jongen die houdt van lezen, schrijven en afspreken met zijn vrienden’.

Hoe ben je bij journalistiek uitgekomen?
‘Na mijn middelbare school ging ik eerst Japans studeren aan de universiteit in Leiden. Daar kreeg ik veel theorie en bijna geen praktijk. Dat vond ik jammer omdat ik iets wilde dóen. Ik heb de bachelor afgemaakt, maar wist meteen dat ik iets anders wilde gaan studeren. Ik dacht dat je met een bachelor Japans niet zoveel mogelijkheden zou hebben. Op de universiteit zeiden ze ook tegen mij dat het handig was als je de studie Japans combineert met wat anders. Zo kwam ik bij journalistiek terecht. Ik ben dol op alles wat met taal te maken heeft en schrijven en lezen doe je natuurlijk veel bij deze opleiding.’

Zijn er dingen in de studie waar je tegenop ziet?
‘Tijdens de opleiding Journalistiek moet je vaak mensen interviewen en dat vind ik nog steeds best eng. Hoewel ik vrij makkelijk met mensen kan praten, val ik tijdens een interview vaak stil en weet ik opeens niet meer wat ik wil zeggen. Ik heb nog steeds het gevoel dat er veel druk op me staat als ik iemand interview. Daardoor krijg ik soms het gevoel dat ik het niet kan. Inmiddels heb ik het al een aantal keer kunnen oefenen en gaat het steeds beter, maar spannend vind ik het nog steeds.

Van tevoren dacht ik ook dat ik audio en video niet leuk zou vinden. Toen we het eenmaal op school kregen viel het me mee. Iets anders wat soms vervelend is zijn de apparaten die wij tijdens het interviewen soms gebruiken. Die zijn voor mij onhandig omdat ik maar één hand heb. Werken met apparaten en tegelijkertijd ook een microfoon vasthouden ging een beetje moeilijk. Gelukkig mag ik nu ook mijn telefoon gebruiken.’

Welke eigenschappen denk je dat een goede journalist moet hebben?
‘Ik denk dat een goede journalist nieuwsgierig, objectief en kritisch moet zijn. Ook moet je sterk in je schoenen staan en lef hebben. En je moet je natuurlijk goed kunnen uitdrukken. Als je al deze eigenschappen hebt, komt het wel goed.’

Wat zijn jouw toekomstplannen?
‘Eerst maak ik mijn studie af. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet precies. Ik denk dat ik de stroom gewoon volg en wel zie waar ik beland. Voor nu zit ik nog in mijn eerste jaar en ben ik volop bezig met oriënteren wat ik wel of juist niet leuk vind. In mijn vrije tijd schrijf ik boeken. Momenteel doe ik dat samen met een vriendin. We schrijven over tienerdrama’s. Dat vind ik echt geweldig! We hebben ons eerste boek al af. Het is alleen nog niet uitgebracht. Ik zou in de toekomst ook nog wel in mijn eentje een boek willen schrijven.

En wat is je allergrootste droom binnen de journalistiek?
‘Mijn allergrootste droom is correspondent te worden in Japan of Frankrijk, en ik weet dat die hoog gegrepen is. Op de studie zeggen ze dat ook tegen me: het is lastig om correspondent te worden. Toch denk ik dat het me wel gaat lukken, door goed mijn best te doen en hoge cijfers te halen. Daarnaast moet ik natuurlijk ook mijn netwerk opbouwen. Hoe groter je netwerk, hoe makkelijker het is om ergens te komen.’