Lessen over hoesten waarbij je niet mag hoesten

'Ik snap het helemaal, maar het slaat natuurlijk nergens op, haha.'

Foto: Kees Rutten

‘Dit is niet een quarantaine-projectje’, zegt Anne Veerhof (19) terwijl ze omhoog kijkt naar de vaalgroene lokken op haar voorhoofd. ‘Deze pony is het overblijfsel van een fotoshoot voor een kappersmerk. Hij bevalt me goed, maar die groenige kleur is niet helemaal mijn ding. Gelukkig zie je het al bijna niet meer.’ De fysiotherapiestudente heeft haar eigen groene coronaprojectje. Vol trots draait ze haar scherm richting een plantje. ‘Ik kweek mijn eigen bosuitjes. Ze groeien goed!’

Kook je graag?
‘Ik vind koken niet vervelend om te doen. Vooral wraps maak ik graag, met zelfgekweekte bosui! Bakken vind ik nog leuker dan koken. Het is heerlijk om na een lange dag werken of studeren de keuken in te kruipen en een lekkere taart of cake te maken. Ik ben even met iets anders bezig en wie wordt er nou niet vrolijk van taart? Mijn appeltaart is volgens mijn huisgenoten de allerlekkerste. Een titel om trots op te zijn’, grinnikt ze.

Kun je het goed vinden met je huisgenoten?
‘Ik heb negen hele aardige huisgenootjes. Een aantal is erg op zichzelf, maar met een paar ben ik close. Met hen besteed ik veel tijd: we studeren, eten en chillen samen. Ik woon hier nog niet lang, maar je leert elkaar nu snel kennen. Dat vind ik leuk. Hoewel ik het mis om anderen te zien, mag ik niet klagen.

Het ontmoeten van iemand buiten mijn huishouden is voor mij behoorlijk stressvol.’ Ze valt even stil. ‘Continu vraag ik me af: houd ik wel genoeg afstand? Hoe doe je dat met drankjes aanbieden? Verwacht iemand dat ik hem ga knuffelen? Ik moet me strikt aan de regels houden en dat kost veel energie.’

Waarom is het voor jou extra belangrijk om de voorschriften na te leven?
‘Naast mijn studie werk ik in de ouderenzorg, met dementerenden. Ik haal zoveel voldoening uit het helpen van die mensen, dat het niet voelt als werk.’ Een brede glimlach verschijnt op haar gezicht. ‘Je leert die mensen steeds beter kennen en iedere dag lijk ik beter met ze te kunnen communiceren. Het mooiste is wanneer je ze op hun gemak kunt stellen. Daar doe je het voor. Ik moet er alles aan doen om te voorkomen dat ik iets overbreng aan hen. Ik krijg al een brok in mijn keel als ik daaraan denk.’

Heb je nog les op school?
‘Ik mag gelukkig nog twee keer per week naar school voor praktijklessen, al zou ik ze zelf niet zo durven noemen. Laatst had ik een praktijkles over hoesttechnieken, maar de patiënt mocht niet hoesten. Ze moest “hoest, hoest, kuch, hoest” zeggen. Ik snap het helemaal, maar het slaat natuurlijk nergens op, haha.

Een voordeel van het huidige onderwijs is dat ik tijd heb om extra vakken te volgen. Recentelijk heb ik de cursus Persoonlijk leiderschap afgerond. Die heeft me doen nadenken over wat belangrijk voor me is: ik wil mijn eigen beste vriendin kunnen zijn. De kunst daartoe is lief zijn voor jezelf. En dat lukt me best aardig.’

Ook interessant: Video: Hoe vinden studenten liefde tijdens de lockdown?

Volg ons op Instagram
Reageer!
Reageer!
Deel via...

Geef een reactie Let bij het reageren op onze spelregels.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *