Achtergrond

Zo zien de introweken van de HU eruit

Foto: Kevin Meijer/Joost Lekkerkerker

Speeddaten, mega twister spelen en eten aan een ‘frietenbergtafel’. Volgende week beginnen de lessen weer, en vandaag beleven eerstejaarsstudenten de eerste dag van hun introweek. De ruim zeventig opleidingen van de HU hebben ieder hun eigen programma, vaak georganiseerd door studieverenigingen.

Optometrie: friettafel en foute fitness

Foto: Kevin Meijer/Joost Lekkerkerker

De toekomstige oogspecialisten verzamelen op Heidelberglaan 15. Ze krijgen een rondleiding over de campus en spelen Weerwolven en Party & Co. Daarna stappen alle vijftig studenten die zich hebben opgegeven voor het vierdaagse kamp in de bus naar Dwingeloo. Ze slapen in een kamphuis waar genoeg ruimte is voor een feestje. Studievereniging SO2S heeft het kamp georganiseerd. Op de planning staan levend bingo, volleybal en pingpong. Traditiegetrouw is er ook een bierpong-toernooi. Op woensdagavond komen de docenten naar het kamp. Samen met hun nieuwe studenten eten ze van een friettafel (lees: folie over de tafel en dan heel veel friet en mayonaise erop). Thema voor de bonte avond: ‘foute fitness’. 

Technische Bedrijfskunde: speeddaten en ‘Crazy 88’

De 176 studenten Technische Bedrijfskunde mogen deze week uitslapen, maar via een community wall op Teams kunnen ze elkaar al leren kennen. Iedereen stelt zich voor met een foto of video en donderdag volgt een online vragenuur. Maandag 5 september begint de echte introductieweek met een kick-off in het Spoorwegmuseum. In de treintjes voor de speeddates liggen vragen klaar: ‘Wat is je meest gênante verhaal van afgelopen zomer?’ Er komen gastsprekers, challenges en dinsdag volgt een privé koffiemoment tussen docent en student. Donderdag is er ‘Crazy 88’: ‘Scoor een drankje bij de SPAR’, of ‘maak een foto bij het kantoor van de studentenpsycholoog.’ Als afsluiting een borrel in het gezelschap van studievereniging Ingenium Cabo Bianci. 

Built Environment: twister en opblaaskussens

Ruim dertig eerstejaars Built Environment reizen vandaag in de bus naar Limburg. Vijf studenten van studievereniging U.T.V. (Utrechtse Technische Vereniging) organiseren de vijfdaagse introductieweek. Daar slapen ze in een boerderij, met wat docenten en dertig ouderejaars. Er zullen opblaaskussens zijn en ze gaan mega twister spelen. Handjes schudden met sponsoren en recruiters is ook onderdeel van het programma. Tussendoor wordt natuurlijk gefeest.

ICT: Boogschieten en Walibi

Foto: Kevin Meijer/Joost Lekkerkerker

De zestig ICT’ers in spe hebben hun introductie al achter de rug (zie foto’s). Studievereniging Indicium organiseerde 17 tot en met 19 augustus een introkamp in Doornspijk. In diezelfde week vond de UIT plaats, maar volgens Kevin de Meijer van Indicium was dit technisch qua planning toch de beste optie. ‘En ICT-studenten zijn vaak geen types voor de UIT.’

Op woensdag was er een barbecue met docenten en ouderejaars. Donderdag gingen de studenten boogschieten en speelden ze levend Stratego in het bos. Vrijdag ging de groep naar Walibi. Volgens het bestuur van Indicium was het een geslaagde week. ‘Er zijn whatsappgroepen gemaakt en mensen gingen na of ze in dezelfde klas zouden zitten. Sommigen gamen nu al samen. En tijdens het kamp hebben veel deelnemers zich ingeschreven voor onze studievereniging, een mooie bijkomstigheid.’ 
De dagen vóór de start van het kamp, gingen tweede- en derdejaars die door corona een introkamp moesten missen op een zogenaamd ‘outrokamp’.

Ad Software Development: real life-programmeren en fotobingo

Foto: Kevin Meijer/Joost Lekkerkerker

Zo’n vijftig studenten starten hun introweek donderdag aan de HU Amersfoort. Eigenlijk zouden ze elkaar dinsdag al ontmoeten, maar door de NS-staking moet het maar zo. De studenten maken donderdag een enquête met vragen over hun manier van samenwerken en hun programmeer-ervaring. Op basis van de resultaten worden teams samengesteld van zo’n zeven studenten waarmee ze tijdens hun opleiding veel zullen optrekken. Ook zorgen ze donderdag dat hun eigen laptop klaar is om mee te programmeren met Java. Als opwarmertje programmeren ze ‘real life’. ‘Ga staan van klein naar groot’, of ‘sta op volgorde van schoenmaat’.

Vrijdag staat in het teken van teambuilding. Er staat een challenge op het programma, maar die blijft nog geheim. Om Amersfoort beter te leren kennen, doen de studenten een fotobingo. In groepjes struinen ze door de stad om foto’s te maken van de hoogtepunten.