HU's catwalk

‘Zonder baard ben ik een ei’

Foto: Kees Rutten

Waarom draag je wat je draagt? In HU’s Catwalk vraagt Trajectum studenten het hemd van het lijf over hun stijl, kleding en het belang van uiterlijk. Deze keer betreedt Thomas (24) de catwalk. Hij studeert voor docent Natuurkunde en werkt als practicumassistent en studentcoach op de HU.

Wat heb je aan?
‘Tweedehands Adidas sneakers. Vinted for the win. Ze kostten maar vijftien euro en ik kreeg er een gratis shirt bij. Ik heb ze al anderhalf jaar, inmiddels zijn ze vies. In mijn schoenen draag ik FILA sportsokken. Verder draag ik simpele blauwe jeans. Meestal draag ik zwarte. 

Daarboven draag ik een zwarte graphic tee met een witte print. Een shirt van Tusky, een Utrechtse punkrockband. Ik ben net verhuisd en heb veel kleding moeten inpakken: veertig shirts. De ene helft is bandmerchandise, de andere helft is tweedehands.

Foto: Kees Rutten

Verder draag ik een Carhatt pet, met een five panel model. Ik draag altijd al een pet of een muts ,sinds mijn 13e. Het mocht niet op de middelbare school, maar ik probeerde het toch. Ik had toen nog haar op mijn hoofd, maar sinds vijf jaar heb ik omarmd dat ik het beter helemaal kaal kan scheren. Ik heb de haargroei van mijn vader en de inhammen werden zo groot. Mijn ouders zeiden vaak dat ik kaal ben geworden omdat ik altijd petten draag. Dat vind ik niet erg, in combinatie met mijn baard staat het goed. Ik scheer mijn hoofd wekelijks met een tondeuse.’

Artwork Justin Ghijsen, @helloiamjustin

Hoe omschrijf je jouw stijl?
‘Casual, een beetje baggy. En dol op shirts die zijn geïllustreerd door Justin Ghijsen. Hij heeft shirts gemaakt voor muziekpodcasts die ik vet vind: Zes Losse Tanden en Klap van de Molen. Daarnaast illustreerde hij merchandise voor John Coffey, een Utrechtse rockband die nu helaas niet meer bestaat. Een deel van die band heeft een herstart gemaakt als Tusky, waar ik nu groot fan van ben. Zij brachten in 2017 hun eerste single uit. De unieke rockmuziek, de energie en het hele plaatje is perfect. Het gitaarspel in John Coffey en Tusky inspireert mij om zelf m’n gitaar op te pakken.’

Heb je een voorbeeld? Een stijlicoon?
Nee. Ik ben ijdel, maar niet veel met mode bezig. Ik draag waar ik mij comfortabel in voel. Vaak kijk ik ‘s ochtends nadat ik mij heb aangekleed even naar mijn vriendin. Zij geeft dan een goedkeurende knik. Of niet: dan verwissel ik mijn shirt.’

‘Ik had eyeliner op en droeg alleen zwarte kleding.’

Foto: Kees Rutten

Ben je in je leven van stijl veranderd?
‘Absoluut. Op de middelbare school zat ik in een emo-fase. Mijn haar was lang, ik had eyeliner op en droeg alleen zwarte kleding. Ik ging om met metal-vrienden die zich ook zo kleedden. De afgelopen vier jaar kleed ik mij meer als mezelf. Al voelde die emo-fase destijds ook als mezelf. Ik wilde rebelleren en hield, en hou nog steeds, van metalmuziek.’

Vanaf wanneer heb je een baard?
‘Vanaf 2014 heb ik goede baardgroei en liet ik het groeien. Tussendoor heb ik wel eens alleen een snor gehad of een iets kortere baard, maar de huidige lengte vind ik het beste. Zonder baard ben ik een ei. Dat kan cool zijn, maar mij staat het niet.’

Geef je veel geld uit aan kleding?
Maximaal een tientje per maand. Ik koop bij tweedehandswinkels of via Vinted, maar ik krijg ook oude kleding van mijn schoonbroertje. Er is zoveel water nodig voor het produceren van een kledingstuk, ik wil geen nieuwe kleding kopen. En het is voordeliger, al compenseer ik dat weer met mijn duurdere hobby’s.’

Eigen foto

Welke hobby’s?
‘Ik speel gitaar, game graag en hou van oude camera’s. Ik heb er drie of vier die ik vaak gebruik en twintig om nog te restaureren. Die hobby heb ik van mijn vriendin. Ik heb altijd een camera om mijn nek of in mijn tas. Dagelijks maak ik zo’n vijf foto’s, maar als ik een dagje uitga gaat er een heel rolletje doorheen, 36 foto’s dus. Deze Leica M4-P is mijn favoriet. Anderen vinden een Leica vaak overrated of te duur, maar de camera is veertig jaar oud en maakt foto’s van hoge kwaliteit. En hij kan nog wel honderd jaar mee. Als het rolletje vol is ga ik naar een winkel in Amersfoort om de foto’s te laten ontwikkelen. Daarna scan ik ze zelf in en heb ik ze digitaal. Ik vind zo’n proces met een fotorolletje leuker dan foto’s met mijn telefoon maken die ik vervolgens nooit meer bekijk.’

Hoe lang stond je vanmorgen voor de spiegel?
‘Niet lang, maximaal vijf minuten. Ik kam mijn baard en doe er olie in om het mooi te houden. Het is heerlijk dat mondkapjes niet meer verplicht zijn, ik had voortdurend een bad beard day. De onderkant van het mondkapje zorgde voor een lelijke lijn in mijn baard.’

‘Dat staat voor oneindige liefde voor Jezus.’

Heb je piercings, tatoeages en/of accessoires?
‘Ik heb een tunnel in mijn oor en ik draag een pilotenbril. Verder draag ik een zilveren ring en een horloge van nepgoud. Dat vloekt, maar ik vind het mooi.  

‘Een biet met haar’

Ik heb drie tatoeages die geen betekenis hebben, maar waarvan ik de vorm mooi vind. Op mijn linkeronderarm heb ik een satanic cross. Het is ook het alchemistisch symbool voor zwavel. Ik heb niks met zwavel, maar vind het wel cool. Op mijn linker onderbeen staat een driehoek met een kruisje eronder, dat lijkt op het scheikundige symbool voor zwavel. Op mijn andere been heb ik een tatoeage van een sacred heart: een vlammend hart met een oog erin. Dat staat officieel voor oneindige liefde voor Jezus, maar ik vind het gewoon een vet symbool.’

Krijg je wel eens reacties op bijvoorbeeld zo’n satanic cross als tatoeage?
‘Soms. Ik vind het wel leuk om een beetje te provoceren, net als met eyeliner op de middelbare school. Ik ga graag met mensen in gesprek. Mijn moeder ziet er andere vormpjes in: een piemel, een kerstboom en een biet met haar. We kunnen daar samen om lachen.’

Ben je onzeker over je uiterlijk?
‘Ik ben heel blij met hoe ik er nu uit zie, althans, vooral met mijn hoofd. Mijn goede baardgroei en blauwgrijze ogen vind ik mooi. Door corona ben ik aangekomen maar nog niet genoeg om drie keer per week te gaan sporten.’

Heb je nog een kledingtip/kleding life-hack?
‘De app Vinted is goud waard. En ga altijd afdingen, ook al vind je iets al goedkoop. Tenzij de verkoper heel aardig doet.’