Nieuws

Zorgen om opheffen hogeschoolblad HAN

Universiteits- en hogeschoolmedia maken zich zorgen over het verdwijnen van Sense, het onafhankelijke journalistieke magazine van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Dat schrijft de kring van hoofdredacteuren van hogeronderwijsmedia aan het bestuur van de hogeschool. De briefschrijvers vragen het bestuur om de onafhankelijke journalistiek aan de HAN te koesteren.

Het is goed voor een universiteit of hogeschool om een onafhankelijk, journalistiek medium te hebben, stellen de hoofdredacteuren. “Een instelling voor hoger onderwijs is tenslotte geen koekjesfabriek waar alle neuzen om redenen van rendementsverhoging dezelfde kant op moeten staan, maar een plaats waar dwarsdenken en kritische kennisvergaring de core business zijn.”

Volgens een woordvoerder van de HAN blijft er gewoon ruimte voor onafhankelijke journalistiek. ‘Ik ben bang dat er meer onrust is ontstaan dan nodig. Nu lijkt het alsof we de journalistieke onafhankelijkheid niet zien zitten en dat is niet waar.’

Sense krijgt wel een hoge waardering, erkent hij, maar het lezerspubliek is te klein. ‘Van alle studenten zegt maar vier procent het blad wekelijks te lezen van de medewerkers was dat tien procent.’ Daarom wordt Sense opgeheven en samengevoegd met andere HAN-publicaties. Dat nieuwe medium gaat onder de afdeling marketing, communicatie en voorlichting vallen.

‘Dat is het laatste wat je als journalist wilt’, zegt hoofdredacteur ad interim Herman van Deutekom. ‘Ik ben benieuwd hoe het nieuwe medium dan op een journalistiek onafhankelijke manier kan functioneren.’

Hij bevestigt dat een behoorlijk laag percentage studenten en medewerkers het blad leest, maar de vaste lezers waarderen het blad zeer, zo bleek uit een onderzoek. Studenten lezen volgens hem nauwelijks nog een magazine en halen hun nieuws van sociale media. Vandaar dat het roer is omgegooid: ‘Alle artikelen die we op onze website plaatsen, gaan direct door naar onze facebook-pagina.’ Maar die restyle kwam te laat om in het onderzoek mee te nemen.

Het is nog niet duidelijk wat er voor Sense in de plaats komt. Een speciale projectgroep met vertegenwoordigers van alle HAN-publicaties en dus ook van Sense, moet het nieuwe medium gaan vormgeven.