Nieuws

Zullen de Britten komen?

De Britse regering is van plan het collegegeld fors te verhogen tot negenduizend pond, ruim tienduizend euro. Dat is drie keer zo veel als nu. Wordt Nederland voor Britten het goedkope alternatief?

De Britse krant The Independent schreef er ruim een jaar geleden al over: Britten zouden eens wat vaker naar Nederland moeten kijken als ze een goede universiteit zoeken. En dan met name naar de Universiteit Maastricht, die veel Engelstalige opleidingen biedt. Goed en goedkoop: ‘Go Dutch, save money’.

En toen bedroeg het collegegeld in Groot-Brittannië nog slechts 3200 pond. Als de bezuinigingsplannen van de Britse regering doorgaan – dat is onzeker, want het ligt gevoelig en het Lagerhuis moet er nog over debatteren – wordt dat dus drie keer zo veel. Dat is veel, ook al staan daar extra studiebeurzen voor minder draagkrachtige studenten tegenover.

De Universiteit Maastricht heeft intussen al geadverteerd in Britse media en wil lid worden van de Britse universiteitenvereniging. De nieuwe verhoging betekent volgens een woordvoerder dat Britten vaker over de grens zullen kijken: ‘Natuurlijk biedt de Universiteit Maastricht dan een goed alternatief met onze Europese en internationaal gerichte Engelstalige bachelor en masteropleidingen. Daarom zullen we er ook naar blijven streven de informatie en de toegankelijkheid van onze opleidingen voor Britse studenten te verbeteren.’

Maar internationaliseringsorganisatie Nuffic verwacht er weinig van. ‘Ze kunnen ook naar Noorwegen of Zweden, waar ze niets betalen’, zegt marktonderzoeker Renze Kolster. ‘Britten gaan bovendien niet graag naar het buitenland. Het blijft koffiedik kijken. Het kan ook gebeuren dat er minder buitenlandse studenten naar Groot-Brittannië gaan en naar Nederland uitwijken. Maar ook dat blijft afwachten.’

Niemand weet hoeveel Britten er afgelopen jaar aan een opleiding in Nederland begonnen. Afgelopen jaar kwamen er slechts 361 Britse studenten voor het Erasmus-uitwisselingsprogramma in Nederland studeren. Dat was 4,8 procent van alle Britten die in dat programma naar het buitenland gingen.