De HU mag dan wel een lage plaats hebben binnen de ranking van de Keuzegids, maar dat zegt weinig over de verschillende opleidingen zelf. Met 63 beoordeelde HU-opleidingen kan het nog alle kanten op.
- Zie ook: HU zakt enkele plaatsen in Keuzegids
En dat blijkt ook wel. De resultaten voor de HU lopen (binnen een schaal van 20-100) uiteen van 38 tot 80. Die laatste score is er voor medische hulpverlening, dat daarmee als enige HU-opleiding een dubbele plus in de Keuzegids krijgt. Inclusief predicaat ’Top-opleiding 2016’, voor het tweede jaar achter elkaar. Enig minpunt bij deze opleiding: de gebrekkige aansluiting op de arbeidsmarkt. Wat alles te maken zal hebben met eerdere problemen rondom de stages.
Daar staan vijf opleidingen met een dubbele min tegenover: integrale veiligheidskunde (38 punten), journalistiek (40) en drie lerarenopleidingen (Engels, Spaans en Geschiedenis).
Gemiddelde
Daarmee zijn de extreme uitschieters genoemd. Verder halen nog zes opleidingen een plus: chemische technologie, financial services management, fysiotherapie, logopedie, Management in de zorg (Amersfoort) en technische bedrijfskunde.
Een negatief oordeel (één min) is er voor 24 opleidingen. Resteren er 27 met een gemiddelde score.
Verschil met Elsevier
Vorige week kwam Elsevier met hun onderzoek naar hbo-opleidingen in Nederland. Die volgen een andere methode, wat soms leidt tot andere uitkomsten. Zo deed Small Business and Retail Management het goed bij Elsevier, maar komt er bij de Keuzegids een gemiddeld oordeel uit. Grootste verschil: bij de Keuzegids telt niet alleen de studenttevredenheid, maar ook het aantal diploma’s na vijf jaar en het aantal contacturen. Die twee onderdelen krijgen beide een dubbele min. Daar zorgt de tevredenheid over de faciliteiten (dubbelplus!) alleen maar voor wat compensatie.