De Hogeschoolraad (HSR) heeft op advies van de Kiescommissie de verkiezingen voor onder meer de opleidingscommissies opgeschoven naar juni 2018.
De stembusgang bij de HU is al eerder verplaatst van medio december naar januari 2018. Ook de verkiezingen voor de nieuw op te richten medezeggenschapsraden van de Bestuursdienst en de vier kenniscentra zijn hiermee voorlopig van de baan. Bij de OC’s (en gemeenschappelijke opleidingscommissies) was onrust ontstaan vanwege onduidelijkheden over de verkiezingen.
De kandidaatstellingperiode was al in oktober gestart en wordt nu opgeschort. De verkiezingen van de OC’s en de Kenniscentraraad en de Bestuursdienstraad vinden straks gelijktijdig plaats met die voor de HSR, instituutsraden en Personeelsraad. De huidige leden in de opleidingscommissie behouden tot de installatie van de nieuwe commissies in september volgend jaar hun zetel. In de tussentijd is het niet mogelijk om nieuwe leden te benoemen.
Brief
De Kiescommissie van de HU bepleitte in een brief van 31 oktober aan het college van bestuur en Hogeschoolraad uitstel van verkiezingen tot juni 2018. Uit gesprekken met OC-leden is gebleken dat het draagvlak voor verkiezingen ‘zeer laag’ is. Dat blijkt ook uit de weinige animo van studenten en medewerkers om zich kandidaat te stellen. Sommige OC’s dreigden volgens de Kiescommissie af te treden als de verkiezingen op korte termijn door zouden gaan.
Een aantal opleidingscommissies en instituutsdirecteuren zouden de toetreding van leden liever onderling regelen zonder verplichte verkiezingen, zoals nu gebeurt. Maar dat kan alleen als de hogeschool de interne reglementen verandert. Tijdens de vergadering van de HSR bleek dat de meeste OC’s wel willen meewerken aan verkiezingen maar dat zij daar meer tijd voor nodig hebben.
Benoemd
De verkiezingen zijn nodig omdat opleidingscommissies vanaf 1 september 2017 moeten bestaan uit studenten en docenten. Dat is wettelijk vastgelegd met de invoering van de Wet versterking bestuurskracht. Bij de HU zitten nu nog vooral studenten in de commissies. Bovendien zijn de verkiezingen van de OC’s bij de HU vorig jaar afgeschaft: commissieleden worden sindsdien benoemd.
De verkiezingen voor de Kenniscentraraad zijn nodig omdat de centra sinds de opheffing van de faculteiten als zelfstandige eenheden opereert. Hetzelfde geldt voor de Bestuursdienst.
Verkeerd geïnformeerd
In de HSR-vergadering bleek ook dat de HU de OC’s verkeerd heeft geïnformeerd. De zittende leden dachten dat de verkiezingen alleen zouden gelden voor opengevallen plaatsen en dat zij hun zetel konden behouden. ‘Er is nooit gezegd dat alle OC’s bij verkiezingen in een keer leeggeveegd zouden worden’, zei OC-ambassadeur Wouter van Klink, als gast aanwezig bij de vergadering.
Mathi Vijgen, voorzitter van de Kiescommissie, wees de HSR erop dat hij meerdere keren aan de bel heeft getrokken vanwege fouten in de reglementen. Het is inderdaad zo dat erin gelezen kan worden dat de huidige leden kunnen blijven zitten, zei hij. ‘Wij kunnen als Kiescommissie slecht werken met zo’n reglement.’
Het debat liep af en toe hoog op. Een van de leden sprak van ‘maffiapraktijken’ als niet-gekozen leden van de OC’s democratische verkiezingen onmogelijk maken. Uiteindelijk stemden dertien leden voor uitstel en zes tegen.