Nieuws

107 studenten-organisaties voor ‘veilige en fijne studententijd’

Foto: Lucas Versteeg

In de sociëteit van U.V.S.V. aan Drift 19 verzamelden donderdagmiddag 22 september ruim honderd studentenorganisaties uit Utrecht. Ze tekenden een intentieverklaring voor ‘een veilige en fijne studententijd.’

In strakke blauwe pakken en nette jurken wachten studenten tot ze op een grote poster hun handtekening kunnen zetten. VIDIUS studentenunie stelde de intentieverklaring studentenwelzijn op. Ondertekenaars spreken hiermee samen af ’te staan voor een veilige en vrije omgeving voor hun studenten.’ Zo beloven ze een protocol op te stellen voor als er grensoverschrijdend gedrag plaatsvindt en een vertrouwenspersoon aan te wijzen.

Alle 107 komen aan de beurt

Om en om roepen de bestuursleden van VIDIUS een lid van één van de 107 verenigingen naar voren. Niet iedereen is er, maar wie wel aanwezig is, pakt de zwarte stift en zet een paraaf onder het logo van zijn organisatie. 

In juni 2021 vond al een eerste ondertekening plaats. Toen tekenden 60 studentenorganisaties, waaronder Veritas, Histos, N.S.U en STUdance. Organisator Marik Eijgenstein: ‘In de drukte hebben veel organisaties de aankondigingsmail gemist. Daarom hebben we vandaag weer een moment uitgekozen om iedereen de kans te geven.’ Vandaag kwamen er dus 47 studentenorganisaties bij, zoals Avanti en U.M.T.C. 

Burgemeester

VIDIUS gaat met alle organisaties in gesprek over hoe de verklaring de komende jaren actief blijft, ook na de ondertekening. Later in het jaar zullen ze het document overhandigen aan de burgemeester Sharon Dijksma.