Nieuws

5 dingen die je niet wist van de burgemeester

Sinds 1 januari 2014 is Jan van Zanen de burgemeester van Utrecht. Trajectum had een groot kennismakingsinterview met de 53-jarige gezelligert en maakte een lijstje met vijf dingen die je nog niet wist over de burgervader.

5 – Van Zanen <3 Geschiedenis
Jan van Zanen zat op het gymnasium, maar had een hekel aan Grieks en Latijn. Hij haalde de vakken alleen omdat hij de mythologie uit z’ hoofd kon leren; de vertalingen haalde ‘ie uit z’n tenen. In geschiedenis was hij wel heel goed. Hij haalde er tienen voor en had een 9 op z’n eindlijst.

4 – Hij was bijna journalist, bijna
Na het gym kan Van Zanen niet kiezen wat hij wil studeren. Hij twijfelt tussen geschiedenis, Duits en journalistiek. Z’n vader vindt journalistiek maar niets, maar gaat met hem mee naar de open dag. Uiteindelijk kiest Van Zanen voor rechten, omdat hij daarmee jurist kan worden.

3 – Een rebel in bretels
‘Een rebel in een keurslijf’, zo omschrijft Van Zanen zichzelf. Het is maar goed dat hij de baas is, want gecommandeerd worden trekt hij slecht: ‘Als jij zegt: “Ik wil dat je dat doet”, dan begin ik al te steigeren en zeg ik: “Pardon? Dat maak ik zelf wel uit!” Dat is de liberaal in mij. Ik ben braaf maar ook wel een rebel, maar dat doe ik dan ook weer heel netjes.’

2 – Ouderwetse romanticus
Als burgemeester van Amstelveen hield Jan van Zanen een weblog bij. Nu hij net aan z’n nieuwe baan in Utrecht is begonnen, heeft hij het daar wat te druk voor, maar hij schrijft nog wel graag. Het liefst brieven, met pen en papier.

1 –  Hij woont op kamers
Toen Van Zanen burgemeester van Utrecht werd, wilde hij ook naar de Domstad verhuizen. ‘Papa gaat op kamers’, riep z’n oudste dochter toen ze van het plan hoorde. De burgemeester vertrok met een doos vol afgedankt servies van zijn dochter naar de Rivierenwijk, de rest van z’n gezin verlaat Amstelveen als hun huis daar is verkocht.’

Het hele interview met Jan van Zanen lees je hier

Foto: Kees Rutte