Achtergrond

7 dingen die internationale studenten raar vinden aan Nederland

Foto: Istock
Foto: iStock

Vorig jaar studeerden duizend internationale studenten aan de HU en ook dit jaar zijn de internationals weer in grote getale aanwezig. Het zal vast even wennen voor ze zijn: Nederland met zijn eigen gewoonten en eigenaardigheden. Wat vinden ze het raarst aan ons?

Claire. Foto: Lucas Versteeg

1. Schreeuwen naar de buschauffeur

‘De mensen hier roepen altijd hard naar de buschauffeur. Als ze instappen groeten ze hem of haar en als ze uitstappen schreeuwen ze ‘bedankt’ door de hele bus. Ik vind het gek om door de hele bus te roepen naar de chauffeur die vooraan zit.’
– Claire (20) uit België

Karlina. Foto: Lucas Versteeg

2. Appels en peren in plastic

‘Ik dacht altijd dat Nederland zo’n groen duurzaam land is omdat iedereen fietst. Maar in de supermarkt vind ik het opvallend dat alles in plastic is verpakt. Ook groenten en fruit, terwijl dat soms helemaal niet nodig is. In Duitsland is dat minder, we nemen daar vaak ons eigen zakje mee.’
– Karlina (21) uit Duitsland

3. Spontaan vechten?

‘Het valt me op dat er hier wordt gevochten zonder reden. Gisteren was ik op de Neude en begonnen er ineens mensen met elkaar te vechten. Dat heb ik dus al drie keer meegemaakt. Ik snap dan niet zo goed waar het vandaan komt en waarom er meteen wordt gevochten.’
– Marieke (21) uit Roemenië (‘No picture please!’)

4. Heel vroeg avondeten

‘In Nederland eten ze heel vroeg, meestal rond 18:00. Dat viel mij meteen op. Ikzelf at in Italië tussen 21:00 en 22:00, maar inmiddels heb ik mijn ritme aangepast. Mensen zien hier de lunch ook niet echt als een uitgebreide maaltijd, terwijl ik dat wel gewend ben. Ze kopen vaak een snack of iets kleins tussendoor, dat vind ik best weinig.’
– Martha (24) uit Italië

Martha. Foto: Lucas Versteeg

5. ‘Hoe is het?’ als groet

‘Ik krijg vaak de vraag “Hoe is het?” Wanneer ik dan uitgebreid antwoord, zijn mensen niet echt geïnteresseerd in hoe het met mij is. Het gesprek gaat dan totaal niet de diepte in en ze vragen ook niet door. De vraag “Hoe is het?” lijkt eerder een soort groet of beleefdheid.’
– Martha, again

6. Onbeleefde lompe mannen

‘Het valt me op dat het hier niet gebruikelijk is om als man een vrouw voor te laten. Mannen proppen zich vaak gewoon ergens tussen of dringen voor, wanneer je in een krappe gang staat. Terwijl ik juist gewend ben dat de man opzij gaat voor de vrouw, de deur openhoudt en zich hoffelijk gedraagt.’
– Wederom Martha

7. Strikte rookplekken

‘Hier in Nederland, op het station of op de Uithof bijvoorbeeld, zijn bepaalde plekken waar je wel en niet mag roken. Ik vind dat je op maar weinig plekken mag roken en dat vind ik best raar. Op de Uithof ben je buiten en dat is eigenlijk gewoon openbare ruimte, maar toch mag het niet overal. Dat ben ik niet gewend.’
– Gevy (22) uit Spanje (‘Hmmm, no picture…’)

Check ook: Studenten stressen om hun gasrekening maar is dat terecht?