Nieuws

Masters: bewust kiezen loont

Waar je heen moet voor je master, hangt erg af van de opleiding: de meeste universiteiten hebben zowel heel goede als erg zwakke opleidingen. Ook in het hbo loont het je goed te oriënteren: sommige masters zijn immers veel duurder dan andere.

Dat blijkt uit de eerste Keuzegids Masters, die vandaag verschijnt. In de gids is voor het eerst te zien welke masters van universiteiten en hogescholen je in deeltijd kunt volgen, welke specialisaties een opleiding heeft, en wat studenten en experts vinden van de kwaliteit van de opleiding. Dat laatste geldt overigens niet voor alle masters in de gids. Veel opleidingen hebben te weinig studenten om beoordeeld te kunnen worden. Een kleine vijfhonderd van de 1300 masteropleidingen zijn wel op kwaliteit geordend.

En dan zijn er grote verschillen te zien. De masteropleiding culturele antropologie aan de Universiteit Leiden (73 punten) blijkt bijvoorbeeld aanzienlijk beter dan die aan de Radboud Universiteit Nijmegen (51 punten). Dat de Leidse master zo goed scoort is trouwens opvallend, want de bijbehorende bacheloropleiding doet het veel minder goed (42 punten) in de gids voor bachelorstudies, de Keuzegids Universiteiten.

Grote verschillen zijn er ook tussen de collegegeldtarieven van hbo-masters. Voor een master fysiotherapie bijvoorbeeld variëren de collegegelden van 4950 tot bijna 16 duizend euro per jaar. Ook de prijzen van MBA’s, managementopleidingen voor werkenden, lopen erg uiteen: naar gelang de opleiding ben je als businessstudent tussen de acht- en vijftigduizend euro kwijt.

In de Keuzegids Universiteiten was dit jaar een verband te zien tussen laag beoordeelde opleidingen en slechte arbeidsperspectieven. Studenten van de bachelorstudies economie, rechten, bouwkunde, kunstwetenschappen en bedrijfskunde, bleken niet alleen ontevreden over hun opleiding, maar hadden bovendien relatief slechte baankansen.

Bij de masters is het juist andersom: studies met hoge startsalarissen of goede baankansen zijn volgens studenten en experts niet altijd de beste opleidingen. De academische lerarenopleidingen en de wo-masters tandheelkunde staan zelfs helemaal onderin de lijst van goede en slechte opleidingen. En dat terwijl afgestudeerde tandheelkundigen het meest verdienen: vijfduizend euro bruto, bijna tweeduizend euro meer dan de runners-up, hbo’ers met een masterdiploma bouwkunst (3043 euro bruto).

Welke universiteit of hogeschool heeft nu de beste masters? Geen van de grote universiteiten steekt boven de middenmoot uit, zeggen de makers van de gids. Ze hebben allemaal sterke én zwakke opleidingen. De prestigieuze – en prijzige – businessschool Nyenrode staat bovenaan de lijst, maar dat komt vooral door de torenhoge score van één opleiding. Over de hele breedte scoort de universiteit van Wageningen het best. Achttien van de negentien beoordeelde opleidingen steken er binnen hun vakgebied bovenuit.