Nieuws

Een festival in je achtertuin? Het IBB-fest maakt een comeback

Foto: Kees Rutten / AI

Het IBB-fest was tot 2017 een bekende traditie onder Utrechtse studenten. Dit jaar is het weer terug: komende zaterdag 7 september hopen de organisatoren op een hoge opkomst.

Twee grote podia, drie barren en één speciaalbierbar met ‘IB-Blond’ en foodtrucks zoals Broodje Ben: de achtertuin van de 1300 studenten in de complexen op de Ina Boudier Bakkerlaan (IBB) transformeert zaterdag tot een festivalterrein. Net als vroeger.

De huidige generatie studenten is nauwelijks bekend met het IBB-fest. Tien jaar geleden was dat wel anders. Het jaarlijkse gratis festival was erg populair en trok op de drukste edities 3500 bezoekers. De eerste editie was in 2011 en begon als een barbecue voor studenten van de Ina Boudier Bakkerlaan. In de jaren daarna groeide het uit tot een festival waar ook mensen van buitenaf welkom waren. De toen nog minder bekende Chef’Special en Kensington traden er op. 

Laatste editie

In 2017 vond de laatste editie plaats. ‘Op de koudste 16 september ooit gemeten’, zegt Silke Kamp, organisator van het komende IBB-fest. ‘Er was een lage opkomst en een slechte baromzet, waardoor de organisatoren stopten. Zij deden het ook al lang en een deel was al een tijd afgestudeerd.’ Het faillissement werd aangevraagd, al hoopten de organisatoren dat een andere groep ‘ooit het stokje zou overnemen.’

Dat gebeurde anderhalf jaar geleden, toen een groepje studenten uit het woonbestuur een oproep deed in de Whatsappgroep van het IBB-complex. Silke: ‘En nu zijn we met tien vrijwilligers. Studenten en net-afgestudeerden die op de IBB wonen of gewoond hebben, die houden van muziek en cultuur.’ Slechts een van deze tien heeft het laatste IBB-fest nog meegemaakt. De rest zal het met de verhalen en foto’s moeten doen.

Eerdere editie IBB-fest. Foto: Martin Hols

18+

Omdat de regels sinds 2017 strenger zijn geworden, was het vragen van een vergunning niet zo makkelijk. ‘Er zijn strengere geluidsnormen, na 23.00 uur moet het afgelopen zijn. Glas is verboden en de regels voor leeftijdscontrole op alcohol zijn strenger.’ Daarom is het festival alleen toegankelijk voor mensen boven de 18. Bij de ingang wordt je ID of paspoort gecheckt. 

Ook financieel was het anders dan de vorige edities. Toen kregen ze subsidie van de SSH, maar dat mag niet meer vanwege de woningwet. Via de gemeente kregen ze nu subsidie. Daarnaast werken ze samen met sponsoren.

Podia

Zaterdag komen er twee podia op de grasvelden tussen de IBB-gebouwen. Op de mainstage staan artiesten als Dio (bekend van Tijdmachines) en De Nachtelijke Escapades (een band met vijf jonge gasten uit Leiden). Op de streekstage staan, het woord zegt het al, artiesten uit de streek. Het duo Press Enter to Space en de rockband Dan Green & the Mystery Machine. ‘Een springplank voor nieuwe artiesten’, noemt Silke het. ‘Als ze doorbreken, dan is het leuk om te zeggen dat ze ooit hier hebben gespeeld.’ 

Er is, net als op een gemiddeld ander festival, ook een randprogramma. Een silent disco, een burlesque workshop en een photobooth. Silke: ‘En je kunt je tarotkaarten laten leggen of een gedicht voor je laten schrijven.’ 

Silke hoopt op ruim tweeduizend bezoekers. Mensen van de IBB-complexen, maar ook mensen van buitenaf. De omwonenden hebben een brief gekregen met een uitnodiging. Andere reclame gaat mond-op-mond en door posters. ‘We willen laten zien dat er hier een gemeenschapsgevoel heerst en dat wij als studenten ook zoiets tofs kunnen neerzetten.’ 

Het IBB-fest begint zaterdag om 15.00 uur, je hoeft je niet op te geven.