‘Spookstad’ en ‘probleemwijk’: het Utrecht Science Park (USP) worstelt tegenwoordig met een slecht imago. Volgens studenten, krantenkoppen en raadsleden is het campusleven er alles behalve gezellig. En moet er een grote supermarkt komen. Hoe reeël is dat?
Dinsdag 12 november om 16:00 kwamen gemeente, universiteit en studenten samen op de Bolognalaan om de leefbaarheid van de campus te bespreken. Studenten vinden de voorzieningen ondermaats en willen onder meer een goedkope supermarkt. Raadslid Emma Dolmans (D66) noemt het USP ‘een troosteloze plek’. Juriaan Ottoo (EenUtrecht) vindt De Uithof ‘geen wijk, maar een gebied. Want het heeft geen ziel’.
Alleen studenten
Een van de argumenten die de partijen gebruiken zijn ‘de cijfers’ over het welzijn van studenten. Die zijn niet best. Wethouder Eva Oosters (Student & Starter) vertelde tijdens een commissiedebat op 10 oktober dat ‘bijna 40 procent van de bewoners zich niet mentaal gezond voelt en veel stress ervaren.’ En volgens de RIVM Gezondheidsmonitor van 2022 kampt 38 procent van de USP-bewoners met stress of psychische klachten. Dat is fors hoger dan de 26 procent in de rest van Utrecht.
Het Science Park is alleen met zijn jonge studentenpopulatie geen doorsnee Utrechtse wijk. Maar liefst 80 procent van de bewoners is tussen de 18 en 26 jaar. In de stad Utrecht ligt dit op 17 procent. Van jongeren en studenten is bekend dat ze het moeilijk hebben sinds de coronaperiode. Volgens het RIVM ervaart 44 procent van de studenten in Nederland depressieve en angstklachten, stress en prestatiedruk.
‘Als je onderzoek doet op een plek waar alleen maar studenten wonen, dan is het niet vreemd dat je hoge percentages aantreft’, reageert Jan Henk van der Velden, directeur-bestuurder van Stichting Utrecht Science Park in het AD. Het Science Park blijkt dus vooral de landelijke trend onder studenten te weerspiegelen.
Een grotere supermarkt
Toch worden de lage cijfers voor welzijn onder studenten op het USP vaak gecombineerd met verhalen over de gebrekkige leefbaarheid van het USP. Deze wijk zou geen hart hebben, te weinig groen en (avond)horeca. In het weekend zou het een doods gebied zijn. De belangrijkste wens die al jaren komt bovendrijven: een volwaardige supermarkt op het Science Park.
Al jaren is er een Spar, verstopt onder het Langeveldgebouw, maar bewoners klagen dat het aanbod daar beperkt is en de prijzen te hoog. Voor een Plus en AH moeten de bewoners tien minuten fietsen. In 2022 werd zelfs een petitie met meer dan duizend handtekeningen ingediend voor een nieuwe supermarkt op de campus. Gemeenteraad en bewoners willen het. Opgelost, zou je denken.
Maar de gemeente heeft niet alles voor het zeggen op de campus. De meeste grond is in handen van de Universiteit Utrecht (UU). Die stelt liever haar ruimte beschikbaar aan onderwijs dan aan een supermarkt. De gemeente en de UU kwamen in 2023 toch met een compromis. Tussen 2024 en 2026 zou er een supermarkt komen van 750 vierkante meter en in 2032 nog een grotere (900 vierkante meter). Binnenkort dan goedkoop een broodje scoren? Voorlopig nog niet.
Gemeenteraad over het USP
Het idee voor de nieuwe supermarkt strandde namelijk toen bleek dat de beoogde locatie in het Educatorium niet geschikt is. Dat komt vanwege de monumentale status en een mogelijk juridisch conflict met cateraar Eurest. Ook blijkt overbelasting van het stroomnetwerk een gevaar.
Voorlopig blijft het bij dezelfde Spar, al wordt hij in 2025 wél met 100 vierkante meter uitgebreid. In 2028 gaat het Langeveldgebouw, waar de Spar zit tegen de vlakte. De kans is dat er vanaf dan tot 2032 het Science Park zonder supermarkt zit.
Donderdag 14 november wordt er weer gesproken in de gemeenteraad over de toekomst van het Utrecht Science Park.