De strijd voor een supermarkt op het Utrecht Science Park (USP) is nog niet gestreden. Al jaren is het gebrek aan een volwaardige supermarkt een heet hangijzer voor de Universiteit Utrecht (UU), de gemeente en de bewoners. Vooral de lokale politiek mengt zich in het debat.
Victor Paalman woont op de zestiende verdieping van een flat aan het Salamacapad. Hij heeft vanuit zijn woning een prachtig uitzicht over Utrecht. ‘Elke ochtend zie ik de Domtoren, het is echt een van de mooiste uitzichten in de stad,’ zegt hij met een glimlach.
Ooit woonde Paalman in bruisende studentencomplexen, waar het vooral draaide om uitgaan en feesten. Nu, al een tijdje woonachtig op het Science Park, geniet hij van de rust. En de bouwwerkzaamheden die sommige bewoners ergeren? Paalman heeft er juist een positieve kijk op. Hij zegt met een knipoog: ‘Elke ochtend als ik wakker word van de bouw, applauseer ik! Het betekent dat er steeds meer mensen kunnen wonen.’
Naast USP-bewoner is Paalman ook raadslid voor de eenmanspartij Horizon in de gemeente Utrecht. Hij vindt het ‘onzin’ dat RTV Utrecht de wijk een probleemwijk noemt. ‘Maar er valt nog veel te winnen op het gebied van geestelijke gezondheid en sociale cohesie’, zegt hij. En ja, die langverwachte supermarkt zou wat hem betreft ook niet lang meer op zich moeten laten wachten.
Wie trekt er aan de touwtjes?
Maartje Vermeulen, raadslid voor GroenLinks en docent aan de Hogeschool Utrecht, houdt zich ook al lange tijd bezig met de leefbaarheid op het USP. Ze is trots op de verschillende moties die ze heeft weten door te voeren. ‘Veel mensen realiseren zich niet hoeveel tijd het kost om te lobbyen, te agenderen en te onderzoeken voordat een motie echt aangenomen wordt,’ vertelt ze. Die moties gingen over een ontmoetingsruimte en bewonersparticipatie. Nu zet ze haar zinnen op een ander belangrijk punt: ook zij wil de komst van een supermarkt.
Al jaren is er een universiteit-Spar, verscholen onder het Langeveldgebouw, maar volgens de bewoners laat het aanbod te wensen over en zijn de prijzen te hoog. En met de aankomende sloop van het Langeveldgebouw lijkt het erop dat er vanaf 2028 helemaal geen supermarkt meer op het USP zal zijn.
Bewoner Paalman is echter ‘moe’ van het idee dat de wijk zou ‘vallen of staan bij de komst van een supermarkt.’ Hij wijst erop dat er op slechts tien minuten fietsen van het Science Park een Albert Heijn, Plus, Jumbo en een Dirk van den Broek zitten. ‘De meeste bewoners hebben een fiets, dus het is geen onoverkomelijk probleem.’
Supermarkt eerst, dan verder bouwen
In de gemeenteraad zijn ook andere partijen het erover eens: een supermarkt op het Science Park is een welkome aanvulling. De gemeente heeft echter niet de volledige controle over het gebied, want het grootste deel van de grond is in handen van de Universiteit Utrecht.
Op 19 december tijdens een commissiedebat van de gemeente Utrecht nam de Partij van de Arbeid (PvdA) het voortouw, met een voorstel om verdere plannen voor het Science Park stop te zetten totdat er een concreet plan voor de supermarkt komt. ‘Een supermarkt moet een voorwaarde zijn voor er meer bedrijven, scholen of gebouwen komen,’ stelde de PvdA.
Paalman noemde deze uitspraak ‘oorlogstaal’ en vond dat dit de gesprekken met de UU eerder zou bemoeilijken dan bevorderen. Hij betwijfelt ook of de PvdA, als coalitiepartij, wel echt met zo’n gestrekt been de gesprekken met de UU ingaat. PvdA’er Titus Stam vroeg zich af of andere partijen bereid waren deze lijn te volgen en zocht verdere steun tijdens het debat.
D66 en de coalitiepartij Student & Starter twijfelen vooral over de economische haalbaarheid van een supermarkt op het Science Park. Ook wethouder Susanne Schilderman (D66) deelt deze zorgen.
Twijfels over onderzoek
De partij kan daarbij wijzen naar eerder onderzoek uit oktober 2024. Toen publiceerde de Universiteit Utrecht een onderzoek naar mogelijke locaties voor een supermarkt op het Science Park. De conclusie: geen van de onderzochte locaties bleek geschikt. Dit onderzoek riep veel scepsis op bij veel politieke partijen. Jaap Mulderij (CDA) nam het rapport ‘nauwelijks serieus’. Ook PvdA, Volt, VVD en ChristenUnie uitten twijfels over de conclusies. Anton Stam (Volt) vond de belangrijkste argumenten – zoals het contract met de huidige cateraar – weinig overtuigend. Hij vermoedt dat de prioriteiten van de UU de werkelijke reden zijn waarom de supermarkt nog steeds niet van de grond komt.
Wethouder Schilderman begrijpt de focus van de Universiteit Utrecht op onderwijs, en ziet het onderzoek als ‘vakkundig genoeg.’ Ze vindt het echter lastig om draagvlak te creëren voor de supermarkt. Politiek gezien is er wel steun, maar economisch gezien is er meer onzekerheid. Ze belooft in gesprek te blijven met de UU en later terug te koppelen over de voortgang.
Strijd zet zich door
Raadslid Vermeulen begrijpt de strengere toon vanuit de raad. ‘De gesprekken, vooral met de UU, duren al langer. Ik wil helder hebben wat de begin en eindpunt daarvan is, zodat we als raad kunnen controleren of alles volgens afspraak verloopt.’ De belangrijkste voorwaarde die zij stelt: neem de bewoners mee in de plannen.
Paalman blijft zich ook inzetten voor een supermarkt in de wijk, maar wil ook de positieve kanten benadrukken. ‘Het is hier veilig, je bent snel in de stad, op school of in de natuur. Er zijn zeker dingen die beter kunnen, maar alleen een supermarkt gaat niet alles oplossen.’