Columns

Zou jij een voldoende geven?

Bart Lammers. Foto: Kees Rutten

Bart Lammers is docent Logistics Management aan de HU bij het Institute for People & Business.

Vandaag worstel ik met nakijken: moet ik deze student een voldoende geven of niet? Het verschil tussen een voldoende en een onvoldoende is soms moeilijk te bepalen, vind ik. Het is een belangrijke beslissing, dus ik moet het zeker weten.

Wat zou jij doen?

Deze student heeft lang geworsteld met zijn motivatie en loopt inmiddels anderhalf jaar achter met zijn studie. Hij is flink ziek geweest, heeft het zwaar gehad, maar de laatste weken zie ik hem weer grinniken met z’n vrienden. Zijn motivatie voor school is ook weer wat beter, merk ik aan de vragen die hij stelt.

Voor hem is de opleiding pittig en hij heeft voor veel vakken herkansingen moeten doen. Nu is hij op twee derde van zijn studie. Het dossier dat ik vandaag lees, probeert hij nu voor de derde keer te halen. De eerste twee keer had hij een 4 en een 5. Ik vermoed dat hij er hard aan heeft gewerkt en zie ook wel een beetje verbetering in de inhoud van zijn verslagen.

Ik twijfel echter of ik hiervoor een voldoende kan geven, want stiekem vind ik dat het nog steeds niet goed genoeg is. Zijn bronnen zijn bijvoorbeeld twijfelachtig.

Kies uit:

  1. Je geeft een onvoldoende, omdat het gewoon nog niet goed genoeg is. En ieder dossier moet aan bepaalde eisen voldoen, dus dit dossier ook. Persoonlijke omstandigheden zijn niet belangrijk. Je geeft een 5.3 zodat hij ziet dat het wel weer een beetje beter is, en dat het gat naar een voldoende zodanig klein is dat het de vierde keer vast zal gaan lukken.
  2. Je geeft een voldoende, omdat je het gevoel hebt dat het niet zoveel oplevert om het hem nog een vierde keer te laten maken. Je denkt dat het beter is voor zijn motivatie om hem vertrouwen te geven en te belonen voor zijn doorzettingsvermogen. Je geeft een 5.5 om wel het signaal af te geven dat het op het randje is, en legt hem duidelijk uit wat er volgende keer nog beter moet.

Zeg het maar.