‘Wil je bijdragen? Dan moet je je eigen belang aan de kant zetten’, is de boodschap van oud-commando Ray Klaasens. Donderdag gaf hij een lunchlezing voor JongHU.
Donderdagmiddag 15 mei: de theaterzaal van Padualaan 99 stroomt vol voor de lunchlezing van Ray Klaassens. Het zijn medewerkers – leden van JongHU – die hun lunchtijd nuttig willen besteden, of benieuwd zijn naar hoe ‘die man van tv’ in het echt is. Om stipt half één sluit de deur. De zaal zit vol met tachtig medewerkers. Klaassens staat voor een scherm met de tekst ‘Karakter is wat er overblijft als niemand kijkt’.
JongHU
Ruim twee jaar geleden, in februari 2023, was de kick-off van JongHU: de community ‘voor personeel dat zich jong voelt.’ Sindsdien organiseert de club ongeveer elke maand een activiteit. Van lasergamen, een bezoekje aan FC Utrecht en een pubquiz tot een reanimatie-workshop of een filmavond in het Louis Hartlooper Complex. En 15 mei dus een lunchlezing. Op ÉÉNHU heeft de JongHU-groep inmiddels 250 volgers.
Lunchlezing zonder lunch
‘Welkom bij de lunchlezing, helaas zonder lunch,’ zegt een van de organisatoren van JongHU. ‘Besparing?’ grapt iemand uit het publiek.
Daar sluit Ray op aan. ‘Een lesje omgaan met teleurstellingen… Daar gaat het vandaag over. Wat houdt jullie bezig? Worden het pittige tijden?’
‘Geld’, klinkt het. ‘Werkdruk’, zegt een ander. In de zaal worden wat foto’s gemaakt. ‘Wat doe je als het even minder gaat?’ Er klinken wat reacties: ‘Je grenzen aangeven?’ ‘Kijken wat je wel kunt doen?’
Ray komt met het antwoord: ‘Verenigen.’
Beter dan bankiers
‘Willen jullie allemaal je vinger opsteken?’ vraagt Ray. Iedereen doet het. ‘Jullie zijn beter publiek dan bankiers, daar deed 30 procent maar mee’, grapt hij. ‘Breng nu je vinger naar je borst.’ Iedereen wijst naar zichzelf. ‘Ja, mijn verhaal is voor jou. Je hebt zelf eigenaarschap van de situatie waar je in zit.’
Na een kwartier komt een laatkomer stilletjes de zaal binnen. ‘Welkom, ga zitten. Rap een beetje, je bent te laat’, glimlacht hij. De ervaring van een commando zit nog in hem.
Over Ray
Ray Klaassens is oud-commando en bekend van het tv-programma Kamp van Koningsbrugge. In dat programma worden 15 gewone burgers klaargestoomd en getest voor een potentieel Korps Commando-deelnemer. Dit jaar deed Ray mee aan Wie is de Mol?.
‘Als we samen tegendruk organiseren, worden we weerbaar in onzekere situaties’, is de kern van het verhaal van Klaassens. Vandaag wil hij een zaadje planten. Dat doet hij met een soort assenstelsel (prestatie en karakter), een oefening waarbij iedereen zijn ogen moet sluiten. Ook heeft hij wat voorbeelden uit zijn eigen werk. Hoe zijn maatje zijn nachtrust opofferde om de rits van zijn slaapzak dicht te kunnen doen. Of hoe hij midden in de nacht, tijdens een zware tocht door het water, een reep chocolade in zijn zak vond. Die hij natuurlijk deelde met de anderen.
De medewerkers luisteren ademloos naar de verhalen van Ray. Dagenlang lopen, met maar 1 of 2 uur slaap per nacht, en ‘s nachts de wacht houden in een kil bos… Zulke verhalen hoor je hier niet bij de koffieautomaten.
Net wat meer moeite
In zijn werk als commando was het vaak een kwestie van leven of dood. Maar, zo meent hij, in welke situatie dan ook: ‘Het gaat niet om jou, maar om het geheel waarin je werkt.’ Aan de omstandigheden (bezuinigingen en toenemende werkdruk) kunnen we misschien weinig veranderen, maar vriendelijk zijn en net wat meer moeite voor elkaar doen, scheelt al een hoop narigheid.
Om tien over half twee is de lezing afgelopen.
Samenwerken, was het commando. Niet baanbrekend, ook niet onbruikbaar. Ray sluit af: ‘Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd en heb kunnen bijbrengen hoe je weerbaar kunt worden tegen wat er ook op je pad komt. Dat zit dus ook in kleine dingen. Ritsen en chocolade.’