Met de Pasen geniet heel Nederland twee dagen lang van een heerlijk paasontbijt. Maar wat is een paasontbijt zonder een ei? Of een chocolade paashaas? Zelf heb ik overigens nooit de link gelegd tussen Jezus en een ei. Laat staan Jezus en een paashaas…
Inmiddels ben ik erachter. De benaming ‘Pasen’ schijnt afkomstig te zijn van de Germaanse lentegodin Ostara. In het Engels Easter. Godin Ostara is voor vele religies de godin van het leven en de vruchtbaarheid. Hieruit zou je kunnen concluderen dat zij symbool staat voor de opstanding van Jezus, die plaatsvond de derde dag na zijn dood.
Dit is dus blijkbaar de reden dat heel Nederland zijn huis twee dagen lang vol zet met paashazen en eieren. De reden dat kinderen eieren zoeken en ze met verf bekliederen. En de reden dat er op Eerste Paasdag een of andere gek met 26 graden in een paashazenpak rondliep over het strand van Wijk aan Zee.
Leuk hoor Pasen, maar is het af en toe niet ietwat ver gezocht? Volgens mij heeft het tegenwoordig nog maar weinig met het Bijbelse verhaal te maken en is het voor velen een goed excuus om aan een volle paastafel aan te schuiven op een extra vrije maandagmorgen.
Bovendien zat men dit weekend volgens mij eerder op een handdoek in de zon op het strand van Zandvoort, dan op een kerkbank de wederopstanding van Jezus te vieren…