Columns

Vaderzorgen

Afgelopen week werd ze 18. En gaat nu uiteraard nog meer eigen keuzes maken. Maak ik me niet zo’n zorgen om, ze is verstandig, kwestie van opvoeding natuurlijk. Ze heeft ook bijna haar propedeuse aan de HU behaald. Knap werk. Slim kind, kwestie van genen natuurlijk.

Ze heeft ook al een vriendje. Met sinds kort een auto, zo’n bralbak. Maak ik me wel zorgen om. Ook een kwestie van opvoeding en genen.
En straks gaat ze naar het tweede jaar van de HU. De hoofdfase heet dat, geloof ik. Vast nog minder contacturen met nog vaker gastdocenten met veel kennis en met praktijkervaring en vooral met zonder didactische vaardigheden. Maak ik me ook zorgen over.
Hier geen kwestie van opvoeding en genen natuurlijk, maar van beleid of juist niet. Niet wetenschappelijk onderbouwd, maar wel met kennis en ervaring onderbuikd.

Ik ben er van overtuigd dat veel problemen in het HBO te maken hebben met het gemak waarmee iemand HBO docent wordt. Met zonder de juiste opvoeding en met zonder de juiste genen, dat wil zeggen een didactische opleiding en hart voor onderwijs, breng je gewoon niet wat nodig is. Dan ga je al snel lijken op zo’n knul, net je rijbewijs, rijen in je bralbak. Ik maak me zorgen. M’n dochter heeft verkering en moet nog drie jaar HU.