Nieuws

De B.V. IK

Als je geboren bent na 1986 behoor je tot de Grenzeloze Generatie en ben je een über-individualistische prins of prinses, maar ook: mondig, ambitieus en ondernemend. Nu moeten de ‘grenzelozen’ aan het werk en komen daar heel andere generaties tegen. In welke generatie* herken jij je?

Protestgeneratie (1947-1956)
Ofwel de babyboomgeneratie. Geboren net na de Tweede Wereldoorlog, hoeven zij voor het eerst niet meer vanzelfsprekend hetzelfde beroep te kiezen als vader of (huis-)moeder. In 1968 zorgt een deel van deze generatie voor een protestgolf die leidt tot een nieuwe levensstijl met kernwoorden als solidariteit, emancipatie, duurzaamheid en werken aan een betere samenleving. Deze mensen zijn kritischer en mondiger dan hun ouders en ze eisen medezeggenschap. De verzorgingsstaat wordt geleidelijk uitgebouwd. Tegenwoordig bezetten veel babyboomers van toen leidinggevende posities. Een deel van hen gaat bijna met pensioen en daarvoor gaat de jongere generatie financieel opdraaien

Verloren Generatie (1956-1970)

Deze generatie zit op de meeste leidinggevende plekken en zijn het meest invloedrijk in bedrijfsleven en politiek. Tegen hun babyboombroeders en –zusters hebben ze het nooit echt opgenomen, maar de geboden vrijheid en individualiteit heeft deze generatie uitgebouwd met zaken als samenwonen in plaats van trouwen en allerlei opleidingsmogelijkheden. Toen zij studeerden ging het economisch slecht, de vrije seksuele moraal werd in de kiem gesmoord vanwege aids, drugs waren niet meer geestverruimend maar verslavend, de Koude Oorlog woedde voort en De Bom leek niet onmogelijk. Kortom: somberheid is deze generatie niet vreemd.

Pragmatische Generatie (1971-1985)
De kinderen van de protestgeneratie krijgen het label ‘patatgeneratie’: ze krijgen alle mogelijkheden en kansen van de wereld in een tijd dat het economisch zeer goed gaat in Nederland. Ondertussen zappen ze van ervaring naar ervaring, met ‘ontplooiing’ als motto. Fundamentele keuzes worden uitgesteld en tegelijk willen ze wel álles: een goed betaalde baan én veel vrijheid.

Grenzeloze Generatie (1986-1995)
De twintigers van nu, opgegroeid met 9/11, de moord op Pim Fortuyn, globalisering en oneindige digitale mogelijkheden. Groot geworden in een tijd waarin de ‘jeugdcultuur’ definitief mainstream is in plaats van subcultuur. Verzorgd door ouders die liever hun vriend zijn dan hun opvoeder, in een omgeving waar ‘alles’ kan en mag. Deze generatie zoekt nu naar kwaliteit van leven. Resultaat: een jongere die denkt dat de wereld om hem draait.

* Deze indeling is gemaakt door generatiesocioloog Henk Becker en onderzoeksbureau Motivaction heeft daar de ‘Grenzeloze Generatie’ aan toegevoegd.

Lees hier (en in Trajectum Magazine) het uitgebreide artikel. Trajectum is nog lang niet uitgediscussieerd over de Grenzeloze Generatie. Wil je meepraten over dit onderwerp, als docent, leerling of werkgever? Meld je dan aan bij tirzah.schnater@hu.nl.