Hoeveel hbo-docenten er naar hogere loonschalen moeten promoveren? Die vraag houdt maar weinig mensen bezig in het hbo. De landelijke afspraken over de ‘functiemix’ zijn zo goed als onbekend in het hbo.
Slechts dertien procent van alle docenten weet iets over de nieuwe functiemix binnen hogescholen, waarin staat hoeveel docenten er in de hoogste loonschalen terecht moeten komen. Zelfs van de personeelsleden in de medezeggenschapsraad is maar een kwart op de hoogte.
Dit blijkt uit een rapport dat het ministerie van OCW heeft laten schrijven door SEO Economisch Onderzoek. In een enquête is docenten en managers gevraagd naar de functiemix op hun hogeschool. Dit jaar zou één op de tien docenten in loonschaal dertien moeten zitten. Veertig procent zou dan in schaal twaalf werken en nog eens veertig procent in schaal elf. De schalen daaronder zouden een uitzondering moeten worden.
Die streefcijfers zullen waarschijnlijk niet worden gehaald. Volgens de laatste cijfers, van oktober 2010, zat slechts 4,5 procent van de docenten in schaal dertien. Het heeft tijd nodig, menen de onderzoekers, omdat de functies in die loonschalen niet gangbaar waren. Hogescholen kijken vooral of docenten ‘hogeschooloverstijgend’ werk verrichten of onderzoek doen op hoog niveau, maar dat is voor de directe leidinggevenden moeilijk te beoordelen. ‘Managers hebben er bovendien soms moeite mee dat het loonniveau in schaal 13 min of meer gelijk is aan wat zij zelf krijgen’, aldus de onderzoekers. Afspraken over de functiemix aan hogescholen zijn in 2008 gemaakt onder het vorige kabinet, dat de positie van leerkrachten wilde versterken. Het meeste geld ging naar het basis- en voortgezet onderwijs, maar ook de hogescholen kregen er 26 miljoen euro voor.