Columns

Stilte voor de studie

Matthias van Klaveren is zesdejaars small business and retail management aan de HU Amersfoort

Naast mijn studie ben ik actief als dj. Muziek vormt een rode draad door mijn dag. Een van de eerste dingen die ik doe als ik opsta is muziek aanzetten. Bijna de hele dag door gaan er geluidsgolven door de ruimte waar ik mij bevind. Er was een tijd dat ik zelfs met mijn iPod-dopjes in ging slapen.

Voor mij was het dan ook niet meer dan normaal dat ik tijdens het studeren muziek aan had. Als er geen zang in zat was het tijdens de studie al snel goed. De functie verschoof van luisteren naar achtergrondvulling. Het stond zo zacht dat je het eigenlijk niet hoorde, maar wel zou missen als het weg was. Mijn eigen vorm van white noise.  Juist door deze achtergrondvulling kon ik mij beter concentreren.

Soms moet je een keer iets anders doen dan je gewend bent. Zo heb ik vorige week staan tanken met zo’n plastic handschoentje aan. Doe ik normaal nooit, maar ze hangen zo vrolijk naast iedere pomp, ik wilde het een keer beleven. Viel best tegen. Mijn hand stonk nu niet naar benzine, maar een beetje naar zweet, van dat plakkerige handschoentje. Geen aanrader dus. Al blijft af en toe iets anders doen dan je gewend bent dat wel.

Voor mij was dat anders doen een dagje proberen te studeren zonder muziek. Zelfs niet heel zachtjes op de achtergrond. Het was raar. Een beetje tegennatuurlijk. Alsof ik al mijn gedachten hardop aan het voorlezen was. Mijn stoel kraakte ook een beetje.  Net als mijn bureau. Was me nog nooit opgevallen. Overal leek wel geluid vandaan te komen. Na Sinterklaas geloof ik nu ook niet meer in stilte.

Voortaan kies ik weer voor het tikken van een drumstel of housebeat. Liever dan het getik van mijn toetsenbord, daar wil niemand een cd van.