Nieuws

Qbuzz wint aanbesteding ov Utrecht

Vervoerder Qbuzz heeft wederom de aanbesteding voor het openbaar vervoer voor stadsregio Utrecht gewonnen. Dat maakte Bestuur Regio Utrecht (BRU) bekend. Qbuzz bood een betere prijs-kwaliteitverhouding dan Connexxion die ook aan de aanbesteding heeft meegedaan.

Qbuzz zal vanaf december 2013, als een procedure van Connexxion geen roet in het eten gooit, het openbaar vervoer in de regio Utrecht gaan verzorgen. Daarmee krijgt de stadsregio Utrecht volgens BRU het schoonste wagenpark van Nederland. De nieuwe concessie heeft een looptijd van tien jaar en beslaat het openbaar vervoer met zowel bussen als trams, inclusief de toekomstige Uithoflijn.
 
Met ingang van de nieuwe concessie wordt de regio Utrecht het eerste gebied in Nederland met bussen die voldoen aan de zeer strenge Euro VI-milieunorm. Dat hadden de negen gemeenten die samen het regiobestuur vormen al in het bestek voorgeschreven. In aanvulling op die eis laat Qbuzz alle bussen rijden op schonere diesel, gemaakt van aardgas, de zogeheten Gas to Liquids-diesel.
 
Een andere innovatie die Qbuzz invoert is een satellietgestuurde automatische versnellingsbak. Die kan per locatie de uitstoot minimaliseren door zo zuinig mogelijk te schakelen of bijvoorbeeld de snelheid te begrenzen. Qbuzz geeft aan de schoonste bussen juist te willen inzetten in straten die momenteel als milieuknelpunt gelden. Dit alles zal de uitstoot van schadelijke stoffen per reizigerskilometer met 90 procent verminderen.
 
Connexxion heeft de komende zes weken de tijd om bezwaar te maken tegen het gunningsbesluit. Qbuzz won al eerder de aanbesteding voor het openbaar vervoer in de regio Utrecht maar toen heeft Connexxion met succes bezwaar gemaakt tegen dit besluit en besloot de BRU uiteindelijk om de aanbesteding over te doen.