Goed nieuws voor studenten van hogescholen: het wordt weer makkelijker om werk te vinden na de studie. Voor het eerst sinds de economische crisis daalt de werkloosheid onder recent afgestudeerde hbo’ers.
Sinds de economische crisis steeg de werkloosheid onder pas afgestudeerde hbo’ers van 2,6 procent in 2007 tot 7,3 procent vorig jaar. Nu lijkt het tij gekeerd: nog maar 6,5 procent is werkloos, blijkt uit de nieuwe HBO-monitor van de Vereniging Hogescholen.
In de gezondheidszorg is de werkloosheid nog altijd het laagst: slechts vier procent heeft na anderhalf jaar nog geen baan. Lastiger is het voor afgestudeerden van de sociaal-agogische opleidingen (zoals creatieve therapie en maatschappelijk werk & dienstverlening). Alleen in die hbo-sector stijgt de werkloosheid nog. Negen procent komt niet aan het werk.
Aansluiting
Voor de monitor zijn ruim 21 duizend hbo’ers anderhalf jaar na afstuderen geënquêteerd. Tachtig procent vond binnen drie maanden een baan en 65 procent kon zelfs meteen aan de slag. Driekwart van hen werkt in het vakgebied waarvoor het diploma bedoeld is. Ongeveer net zoveel afgestudeerden zeggen dat de aansluiting van de studie op de arbeidsmarkt goed is.
Maar sociaal-agogen, die minder snel een baan vinden dan de rest, zijn hier minder tevreden over: slechts 64 procent vindt de aansluiting goed. Ze werken bovendien veel vaker dan andere afgestudeerden onder hun niveau.
Utrecht
Voor de HU ligt het werkloosheidspercentage op 5 procent, beter dan het landelijk gemiddelde. Van vergelijkbare hogescholen doet alleen Fontys het beter, met een opmerkelijke score van slechts 1 procent werkloosheid. Bij de HU zou 80 procent opnieuw dezelfde opleiding kiezen en vindt 79 procent de aansluiting tussen opleiding en functie goed of voldoende. Ook op deze punten scoort de HU bovengemiddeld.