Achtergrond

Flensjes met kaviaar

‘Steeds vaker word je als gast gevraagd zelf een bijdrage te leveren aan een etentje waarvoor je bent uitgenodigd. Overkomt dit je met kerst en wil je voorkomen dat je opgaat in de chaos die ongetwijfeld in de keuken ontstaat als iedereen tegelijkertijd de laatste hand aan zijn creatie legt, dan is dit recept een prima oplossing. Je kunt alles thuis maken en gemakkelijk meenemen in plastic bakjes. Op locatie hoef je alleen de flensjes nog even in de magnetron te gooien.

Flensjes met kaviaar zijn eenvoudig, maar toch bijzonder en chique. Koop rode kaviaar (zalmkuit), die is niet zo duur. Als je de ingrediënten in leuke schaaltjes serveert, kun je hiermee best indruk maken op je vrienden of schoonouders.

Voor mijzelf is kerstmis een noodzakelijk kwaad. Je eet te veel en te overdadig. Iedereen wil iets bijzonders maken, wat meestal resulteert in gerechten waar je niet op zit te wachten. Als je er zo op gesteld was, zou je het immers wel vaker maken. Bovendien hebben mijn man en ik allebei gescheiden ouders, zodat we met kerst altijd een dag te kort komen. Maar voor de kinderen is het gezellig. En met genoeg drank erbij voor ons zelf uiteindelijk ook wel. Mijn tip is dus: begin op tijd met de borrel, zorg voor genoeg wijn bij het eten, likeur en een digestiefje na, en zet dan snel weer bier op tafel. Bij flensjes met kaviaar is ijskoude wodka trouwens erg lekker.

Maak het beslag door de bloem, de eieren, het zout en ongeveer 1 deciliter van de melk met een garde glad te roeren. Pas als alle klontjes eruit zijn, klop je de rest van de melk er in gedeelten door. Bak vervolgens dunne flensjes, twee per persoon, vouw ze in vieren en leg ze dakpansgewijs in een kring op een schaal. Warm de flesjes ter plekke kort op in de magnetron, zet ze op tafel met het schaaltje kaviaar, een schaaltje fijngesneden uitjes, parten citroen op een schoteltje, en de room apart. Ieder bedient zichzelf.’

Ingrediënten (4 personen):

120 gram (rode) kaviaar
een kuipje zure room
2 of 3 citroenen
een bosje lente-uitjes

Voor de flensjes:
150 gram bloem
2 eieren
1/2 theelepel zout
1/2 liter melk
boter om te bakken