Achtergrond

Forum: Kamperen in de kantine

Veel studenten en medewerkers kunnen sinds 1 januari niet meer van een fatsoenlijk bord eten. In de restaurants van Sodexo op vijf locaties zijn de borden en het metalen bestek vervangen door karton en plastic. Niet echt iets, waarmee je je uitstraling bevordert. En hoe zit het met ’t milieu?

Christopher Baan
voorzitter van Morgen, studentennetwerk voor een duurzame toekomst:

‘Eerlijk gezegd, verbaast het me aangezien de Hogeschool Utrecht een convenant heeft gesloten die duurzame ontwikkelingen binnen de opleidingen moet bevorderen. Hier valt milieuvriendelijk inkopen bijvoorbeeld ook onder. Dat de kantines zijn overgestapt op wegwerpservies lijkt me dus niet positief. Wat je er als consument aan kunt doen? Tja, je kunt studenten inderdaad wel oproepen om eigen bestek of een broodtrommel mee te nemen. Maar uit ervaring weet ik ook wel dat dit in de praktijk bijna niet gebeurt. Als je echt druk uit wilt oefenen, moet je met een groep lobbyen. Door bijvoorbeeld de cateraar en de hogeschool hierover aan te spreken.’

Laura Kaai
eerstejaars oefentherapie Cesar:

‘Ik vind het niet zo erg om een papieren bordje en plastic bestek te gebruiken, maar ze moeten het broodmes wel terugleggen. Nu moet je je harde bolletje met zo’n slap mesje snijden, dat lukt niet op een fatsoenlijke manier. En volgens mij kunnen ze best gemakkelijk afwassen. Als ze nou net zoals bij V&D afruimrekken bij de uitgang zetten, dan kunnen studenten daar zelf hun borden voor de afwas insteken.’

Romy Lange
eerstejaars journalistiek:

‘Ik denk dat het gebruik van wegwerpspullen slechter is voor het milieu, maar dat weet ik niet zeker. Wat ik wel weet, is dat een gewoon bord en bestek veel lekkerder eet. Plastic gaat snel kapot. Volgens mij past dit beleid ook niet bij de vernieuwing die Sodexo heeft doorgevoerd. Alles moet gezonder, maar aan het milieu denken ze dan niet.’

Gert-Jan van Druten
Business Unit Manager Sodexo Education:

‘Het gebruik van disposables (wegwerpservies, red.) lijkt milieuonvriendelijker dan porceleinen borden en metalen bestek. Maar door het gebruik van afwaswater en schoonmaakmiddelen zijn die laatste misschien wel schadelijker voor het milieu dan de biologisch afbreekbare disposables. (Het is de bedoeling, dat Sodexo over een tijd overgaat op milieuvriendelijk plastic, red.) Die zijn nagenoeg niet milieubelastend. Dat is onderzocht, maar de geleerden zijn het er niet over eens.’