Nieuws

HU viert 40 jaar rekenonderwijs met atypisch rekendictee

Foto: Kees Rutten

Op 11 november 2022 organiseert Hogeschool Utrecht een rekendictee. Geen standaard rekenopgaven, maar breinbrekers over de lange wachtrij op Schiphol en het gewicht van de helm van Max Verstappen. Er kunnen 200 mensen meedoen.

Het dictee op 11-11-22, ‘de mooiste datum van het jaar’, is volgens Marjolein Kool een nieuwe editie van het Bartjens Rekendictee. Kool is hogeschoolhoofddocent Rekenen-Wiskunde en Didactiek bij Instituut Theo Thijssen. De HU organiseert het dictee in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor de Ontwikkeling van Reken-WiskundeOnderwijs (NVORWO). Deze vereniging bestaat veertig jaar en om dat te vieren, worden er op onderwijsinstellingen door heel Nederland ‘rekenfeestjes’ georganiseerd. Naast Marjolein Kool werken HU-medewerkers Marielle de Vos, Rosa Alberto en Jop Schaap mee aan de organisatie van de wedstrijd.

Glennis Grace en aardappelpuree

Tijdens het één uur durende rekendictee behandelt Kool de getallen van het afgelopen jaar. De vijftien vragen voor het dictee heeft ze zelf verzonnen. ‘Ik combineer breinbrekers en rekenpuzzels met gebeurtenissen uit het jaar 2022 waar ik iets grappigs mee kan. Over de excuses van Glennis Grace, aardappelpuree op een schilderij of de schoenen van Hugo de Jonge. Daar bedenk ik een grappig verhaaltje bij. Zware onderwerpen vermijd ik, het moet wel een rekenfeestje blijven.’

Marjolein Kool. Foto: Ed van Rijswijk

Iedereen mag meedoen, niet alleen HU’ers en ook mensen die niks met wiskunde hebben. ‘Daarom hebben we drie categorieën. Wiskundeleraren en -studenten, pabostudenten/docenten en overige deelnemers.’ Deelnemers krijgen per opgave twee minuten de tijd om op kladpapier te puzzelen en vervolgens hun antwoord via hun smartphone of tablet door te geven. ‘En het is niet de bedoeling dat ze hun rekenmachine gebruiken.’

Tot nu toe zijn er vijftig aanmeldingen, maar opgeven is nog mogelijk. De winnaar van elke categorie ontvangt een spellenpakket en de allerbeste krijgt een bokaal.

Voorbeeldvraag
Als Nick op een podium staat en Simon staat naast dat podium, dan steekt Nick 94 cm boven Simon uit. Als Simon op datzelfde podium staat en Nick staat naast het podium, dan steekt Simon 90 cm boven Nick uit. Hoeveel centimeter is dat podium hoog?
Klik hier voor het antwoord en voor nog meer voorbeeldvragen.

Bartjens Rekendictee

‘De ene vraag bedenk ik in een kwartier, over de ander doe ik een dag’, aldus Kool. Ervaring met het verzinnen van de vragen heeft ze genoeg. Van 2004 tot 2014 organiseerde ze het Groot Zwolsch Bartjens Rekendictee, als tegenhanger van het Groot Dictee der Nederlandse Taal. ‘Ik heb in 2004 een rekenboek van de bekende 16e-eeuwse rekenmeester Bartjens heruitgegeven. Om dat te promoten, werd het Rekendictee in het leven geroepen. Het groeide uit tot een enorme hype.’ Er werden voorrondes gehouden waar duizend mensen aan meededen en uiteindelijk speelden 150 mensen de finale. Van wiskundigen en docenten tot studenten en middelbare scholieren. ‘Ik ben ervoor te gast geweest in de talkshow van Paul de Leeuw. Ik gaf twee sommen en hij ging die oplossen in een wedstrijd met Linda de Mol.’

De jury bestaat onder andere uit Koeno Gravemeijer, emeritus hoogleraar wiskunde, en Ebrina Smallegange, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (NVvW). ‘Zij kijken vooraf of de vragen niet te moeilijk zijn en tijdens het dictee letten ze op of niemand afkijkt.’ Kees Hoogland, lector Wiskundig en Analytisch Vermogen van Professionals van de HU, zou ook deel uitmaken van de jury maar hij is ernstig ziek.

Rekendictee voor Kids

Kool organiseert ook een Rekendictee voor brugklassers en leerlingen van groep 7 en 8. ‘Ruim honderd scholen in Nederland hebben zich aangemeld. Leerkrachten krijgen een film opgestuurd waarin ik de opgaven voorlees. Zo kunnen ze de wedstrijd in de klas houden.’ 

Meedoen voor het HU Rekendictee is gratis. Het dictee vindt plaats in de zaal van Cursus- en Vergadercentrum Domstad. Opgeven is mogelijk tot en met 9 november en kan hier.