Nieuws

HU-docent maakt slinger van mondkapjes (en niet voor haar plezier)

Foto: Danielle van Wallinga

Je moet het maar doen: jezelf belangeloos inzetten voor een schonere wereld. Docent Danielle van Wallinga (38), begon halverwege mei een actie tegen rondslingerende mondkapjes in haar woonplaats Amersfoort. Na drie weken rapen haalde ze 176 meter aan mondkapjes uit de natuur, zo’n vijfhonderd stuks.

‘Mondkapjes ontsieren het straatbeeld, maar nog veel belangrijker: ze zijn enorm schadelijk voor natuur en dieren vanwege de microplastics en het risico op verst(r)ikking’, vertelt van Wallinga.  Haar verontwaardiging zette ze om in daden. Ze liep uren met een prikkertje rond en verzamelde tassen vol mondkapjes op haar balkon. Als ze er eentje op straat zag liggen, ging ze vol in de remmen.

Pinguïn met mondkap

Jaarlijks belanden er miljoenen kilo’s aan zwerfafval op straat en in de natuur. ‘Tijdens de coronacrisis kwam daar veel afval bij’, zegt van Wallinga. ‘In de oceaan ligger al zeker 1,5 miljard mondkapjes. Ons corona-afval doodt dieren over de hele wereld. Vogels broeden op nesten vol covid afval, apen kauwen erop en honden slikken ze in. Er is zelfs al een pinguïn met een mondkapje in de maag gevonden.’ 

176 meter aan mondkapjes

Op zondag 6 juni kreeg haar actie letterlijk een vlucht. Tijdens de afronding van de actie #afvalprikkenvoorpakistan van Bas Soldaat en zijn gezin, legden zij met de kapjes het ingezamelde geldbedrag van 1180 euro neer in afval. Er werden dronebeelden van gemaakt en meerdere kranten legden het vast.

Foto: Danielle van Wallinga

Wat kun je zelf doen?

Volgens van Wallinga duurt het 450 jaar voordat mondkapjes zijn afgebroken. Ze geeft ons een paar tips:

  • Gebruik een stoffen, herbruikbaar mondkapje
  • Gebruik een afbreekbaar mondkapje, gemaakt van bloemzaden en wollen touwtjes
  • Trek het elastiek los van het mondkapje voordat je ze in de prullenbak gooit (de touwtjes zijn slecht voor dieren)
  • Raap rondslingerende mondkapjes op (je zult er niet ziek van worden)

En nog een laatste: vind je je mondkapje lijken op wc-papier? Mispoes. De branchevereniging van riool- en afvalbedrijven deed sinds de invoering van de mondkapjesplicht meerdere oproepen aan het publiek om afgedankte beschermers bij het afval te doen. Ze verstoppen het riool.

Danielle van Wallinga doet onderzoekscommunicatie bij het HU-Kenniscentrum Sociale Innovatie

Ook interessant: Student Chemie: ‘Ik sta niet de hele dag in het lab’